Ugalj opet postao “vruća roba” na svjetskom tržištu

Uprkos svim predviđanjima o izumiranju uglja, on je sada jedna od “vrućih roba” na svjetskom tržištu i njegov rast bi se mogao nastaviti, izvještava Bloomberg.

ugalj

Porast u kineskom uvozu u cilju kompenziranja smanjene domaće proizvodnje je uzrokovao porast cijena uglja u Evropi blizu maksimuma u posljednjih 18 mjeseci, dok će Australija zabilježiti prvi godišnji rast još od 2010. godine.

Na početku godine cijene su pale blizu decenijskog minimuma zbog smanjenja zahtjeva komunalnih preduzeća da se smanji zagađenje i usljed proglasa Međunarodne agencije za energiju da je završeno zlatno doba za gorivo u Kini. Sada trgovci u predviđanju faktora koji bi mogli još više povećati cijene vagaju između šansi da ekstremno vrijeme pogodi glavne proizvođače i da Kina dalje poveća uvoz.

“To je roba koja je bila na klizavom terenu tokom prethodne četiri godine i sada bilježi nevjerovatan oporavak”, rekao je Erik Stavseth, analitičar u Arctic Securities u Oslu, firmi koja već skoro deceniju prati tržište. “Postoji snažan puls”.

Kineski uvoz je skočio na maksimum od decembra 2014. godine u augustu, nakon što je domaća proizvodnja opala usljed nastojanja da se obuzda hiperprodukcija, zatvore neprofitabilni rudnici i smanji zagađenje. Kineski rudari su se u četvrtak složili koordinirati proizvodnju kako bi pomogli u stabiliziranju cijena, dok bi proizvođači povećali proizvodnju kada je tržište tijesno i smanjili produkciju kada postoje viškovi, izvještavaju Shanghai Securities News i Caijing.

U Indiji, Coal India Ltd., najveći svjetski proizvođač uglja za gorivo, prošle sedmice je zabilježio najnižu proizvodnju u posljednje tri godine nakon što su jake kiše i protesti uzrokovali smanjenje proizvodnje. Rudari zahtijevaju više radnih mjesta i veće plate.

“Ugalj je dobio velik poticaj sa povećanjem kineskog izvoza i štrajkom u Indiji”, izjavila je preko telefona Barbara Lambrecht, analitičarka u Commerzbank AG iz Frankfurta.

“Oporavak je iznenađujuće jak”, dodala je.

(klix)