Uhapšen vlasnik ilegalne hrvatske stranice Filmovita

m32_161101061

Primorsko-goranska policijska uprava na svojim stranicama objavila je vijest o hapšenju dvoje hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela iz domena privrednog kriminala.

Jedan od uhapšenih je vlasnik portala Filmovita Matej Kalanj (31). Uhapšen je ove sedmice u Rijeci zbog krađe i ilegalne distribucije filmova i serija u vrijednosti 3,9 miliona kuna, doznaje Index.hr. Uhapšena je i njegova partnerica koja je sudjelovala u pranju novca, odnosno u dijeljenju zarade i njezinom skrivanju.

Tokom istrage koju je pokrenulo Općinsko odvjetništvo u Rijeci, utvrđeno je da je od početka 2014. godine emitirao 1.251 film bez odobrenja autora. Koristio je internetsku vezu susjede.

Putem Facebooka je prodavao oglasni prostor i tako zaradio najmanje 600.000 kuna. Prije mjesec dana objavio je status s detaljnim uputama kako gledati filmove na Filmoviti, u kojem piše:

“Velika većina je već shvatila kako do filma, oni koji nisu hoće jer nije teško, treba samo čekati na brojač ispod trailera da dođe do nule te nakon toga osvježiti/reloadati stranicu (možete stisnuti i tipku f5 ako ste za kompjuterom)”.