Ujedinjene nacije: Korona je unazadila ljudski razvoj za pet godina

To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju, rekao je šef UNDP-a Stajner

Ujedinjene nacije danas su objavile izvještaj koji tvrdi da je niz kriza bez presedana, ponajviše među njima pandemija koronavirusa, vratio ljudski napredak pet godina unazad.

Osim toga navodi se i da je potaknuo globalni val neizvjesnosti.

Indeks ljudskog razvoja

Program UN-a za razvoj (UNDP) objavio je da je po prvi put otkako je stvoren prije više od 30 godina, Indeks ljudskog razvoja (mjera očekivanog životnog vijeka, razine obrazovanja i životnog standarda) opao dvije godine zaredom 2020. i 2021. godine.

– To znači da umiremo ranije, manje smo obrazovani, a naši prihodi padaju – rekao je šef UNDP-a Ačim Stajner (Achim Steiner) u intervjuu za AFP.

Indeks ljudskog razvoja postojano je rastao decenijama, ali je počeo opadati u 2020. godini i nastavio padati 2021. godine, poništavjaući napredak iz prethodnih pet godina.

  • Indeks ljudskog razvoja opadaFOTO: AFP

Glavni pokretač

Pod naslovom “Nesigurna vremena, nesređeni životi”, izvještaj ukazuje na pandemiju covid-19 kao glavni pokretač globalnog preokreta, ali također kaže da sve veći broj kriza, političke, financijske i klimatske, nije dao vremenu stanovništvu da se oporavi.

“I prije smo imali katastrofe. Imali smo sukobe i prije, ali spoj onoga s čime se sada suočavamo velika je prepreka ljudskom razvoju”, rekao je Steiner.

Nazadovanje je globalno i utječe na više od 90 posto država diljem svijeta, pokazuje istraživanje. Švicarska, Norveška i Island zadržali su svoja mjesta na vrhu liste, dok su Južni Sudan, Čad i Niger na samom dnu, prenosi rfi.