Ukinut pritvor trojici osumnjičenih za krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlašćenja i Primanje dara i drugih oblika koristi

(Kakanj, 15.09.2023. godine) Općinski sud u Kaknju je, nakon odluke Kantonalnog suda u Zenici povodom podnesenih žalbi na rješenje o produženju pritvora ovog Suda od 17.08.2023. godine, dana 11.09.2023. godine u ponovnom postupku ukinuo pritvor osumnjičenima A.M., S.S. i D.N., dok je mjera pritvora ostala na snazi u odnosu na osumnjičene K.S., H.A. i D.S., a može trajati do 16.10.2023. godine u 09,00 sati ili do druge odluke suda. 

Osumnjičenima A.M., S.S. i D.N. su istovremeno izrečene mjere zabrane preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti iz člana 140a stav 1. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH i sastajanja sa određenim osobama iz člana 140a stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

Pored toga, treba napomenuti da su mjere zabrane određene 17.08.2023. godine ostale na snazi u odnosu na devet osumnjičenih, kao i za osumnjičenog Č.F. od 20.07.2023. godine.

Podsjetimo, u navedenom krivičnom predmetu osumnjičeno je ukupno 17 osoba zbog više krivičnih djela.

Osumnjičenima se stavlja na teret osnovana sumnja da su počinili krivična djela Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH u vezi sa članom 31. i članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH, kao i krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, uz napomenu da se svi osumnjičeni ne terete za sva navedena krivična djela.

Molimo da pri preuzimanju ili prenošenju ove informacije imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Web stranica/Općinski sud Kakanj