Upozorenje MUP-a ZDK o zloupotrebi društvenih mreža

Upozorenje MUP-a ZDK o zloupotrebi društvenih mreža

Svakodnevno smo svjedoci sve češće zloupotrebe društvenih mreža od strane korisnika, koji na svojim pravim ili lažnim profilima objavljuju neprimjerene sadržaje ili čak upućuje ozbiljne prijetnje drugim licima.

Obzirom da policija, prijetnje na društvenim mrežama shvata krajnje ozbiljno, u takvim i sličnim slučajevima se postupa po zaprimljenoj prijavi, poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policijskih službenika, kako bi utvrdio identitet lica koje upućuje prijetnje i kako bi se pristupilo njegovom procesuiranju. Posebno naglašavamo da se ovakvim provjerama pristupa krajnje ozbiljno i da se svaki slučaj, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, detaljno dokumentuje i provjerava.

S druge strane, pored stvaranja osjećaja straha kod pojedinaca kojim su upućene konkretne prijetnje, sve veći broj ovakvih slučajeva može kod građana i ukupne javnosti izazvati osjećaj straha i nesigurnosti, što predstavlja drugi negativan aspekt ove nedozvoljene pojave i ponašanja.

Stoga ovom prilikom, posebno upozoravamo sve građane na posljedice zloupotrebe društvenih mreža, kao i upućivanja prijetnji putem istih, te naglašavamo da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, svaku takvu prijavu ozbiljno provjeriti, te u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzetim mjerama i radnjama utvrđivati prekršajnu ili krivičnu odgovornost svakog lica, za koje se utvrdi da je putem društvenih mreža uputilo drugom licu ozbiljne prijetnje ili drugim sadržajem kod istog izazvalo osjećaj straha i nesigurnosti.

Odsjek za odnose sa javnošću MUP-a ZDK