Upozorenje WHO-a o COVID-19: Slijedi nekoliko teških mjeseci

Epidemija korona virusa je ušla u alarmantnu fazu, upozorio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio u ponedjeljak kako Sjeverna hemisfera ulazi u zimu brzo raste broj zaraženih korona virusom, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi.

“Znamo da će, kada dođe zima, sljedećih nekoliko mjeseci biti teško”, rekao je on u Ženevi, prenosi Anadolija.

Kazao je da mu je drago što može objaviti da su se 184 zemlje pridružile programu globalne alijanse za razvoj, proizvodnju i distribuciju vakcine protiv korona virusa (Covax).

Navodeći da su se Ekvador i Urugvaj nedavno pridružili programu, Ghebreyesus je naglasio da je Covax najveća globalna platforma za potencijalnu vakcinu protiv COVID-19 te da je cilj programa distribucija efikasne i sigurne vakcine cijelom svijetu.

Navodeći da je epidemija COVID-19 “ušla u alarmantnu fazu”, rekao je kako “znamo da će naredni mjeseci biti teški, jer nam je zima pred vratima”.

‘Velika porodica će pobijediti’

Zadovoljan je mjerama koje poduzimaju mnoge zemlje kako bi usporile širenje virusa i zaštitili zdravstvene radnike i zdravstvene sisteme.

Ghebreyesus je kazao da se povećanjem broja slučajeva povećava i potreba za krevetima u bolnicama i jedinicama intenzivne njege.

“Mi smo velika globalna porodica i pobijedit ćemo”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, medicinske sestre i ljekari sada bolje znaju kako se brinuti o zaraženim pacijentima, nego što je to bio slučaj u prvim danima epidemije.

“Međutim, kada se premaši kapacitet bolnica, stvorit će se vrlo teška i opasna situacija i za pacijente, i za zdravstvene radnike. Važno je usredotočiti se na temeljne principe koji pomažu u spašavanju života”, izjavio je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije