Uživo: Žandarmerija izvela iz zgrade RTS-a učesnike protesta

Uživo: Žandarmerija izvela iz zgrade RTS-a učesnike protesta

Pripadnici Žandarmerije su izveli iz zgrade Radio-televizije Srbije većinu učesnika protesta #1 od 5 miliona.

U toj akciji su pripadnici žandarmerije, prema izjavama nekih demonstranata postupali vrlo grubo.

Vukli su prisutne za ruke i noge i iznosili ih napolje, prenosi Beta.

Neki učesnici protesta su novinari Al Jazeere Jeleni Glušac kazali da ih je politika tukla.

Napolje su izvedeni i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović.

Organizatorica protesta Jelena Anasonović je izjavila da je policija tukla ljude.

Neki od prisutnih građana na protestu #1 od 5 miliona u Beogradu ušli su u subotu nešto prije 20:00 sati u zgradu Radio-televizije Srbije.

Građani su ušli u zgradu RTS-a iz Aberdareve ulice, prenosi Beta.

U zgradu RTS-a ušao je predsjednik Pokreta Dveri Boško Obradović, a potom i veći broj učesnika protesta #1 od 5 miliona.

U zgradu RTS-a je potom ušla policija pod punom opremom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je lidere Saveza za Srbiju i demonstrante da prestanu kršiti zakon i da se povuku mirno iz zgrade RTS-a.

Stefanović: Zaštiti ćemo novinare

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova “povratiti javni red i mir i zaštititi svakog novinara i radnika RTS-a od nasilja”, prenosi Beta.

On je kazao da će svako ko je ušao u zgradu javnog servisa učinio nasilje i kršio zakon prekršajno i krivično odgovarati.

“Pozivam ih da na najmirniji način napuste zgradu RTS-a i prestanu sa kršenjem zakona. Mi ćemo da povratimo javni red i mir i zaštitimo novinare RTS-a od bilo kog nasilja. MUP će se potruditi da zaštiti novinare RTS-a da im se ništa ne dogodi”, rekao je Stefanović.

Neki od učesnika protesta su počeli izlaziti iz zgrade RTS-a.

Protesti u 90 gradova Srbije

Boško Obradović je kazao da se osiguranje stavilo na stanu građana i da je dozvolilo da građani uđu.

“Ušli smo da vratimo RTS narodu”, kazao je on i dodao da neće izaći dok ne bude promijenjena uređivačka politika ovog javnog servisa.

“Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS”, rekao je Obradović.

Dodao je da razgovara s jednim od urednika RTS-a Zoranom Stanojevićem i da ga moli da stane na stranu naroda, da s njima uđe u režiju.

“Pozivam vas da uđete u svaku prostoriju RTS-a, da omogućimo da predstavnici organizatora protesta gostuju u Dnevniku večeras”, kazao je Obradović i apelirao na građane da ništa ne lome i ne kradu.

Sudionici protesta, koji se, tokom četiri mjeseca održavanja, proširio na više od 90 gradova Srbije, postavili su svojevrsni ultimatum vlastima.

Poziv na ostavke i izbore

Kako navode, režim se oglušio o sve zahtjeve građana koji se odnose na medijske slobode, obračun s kriminalom, zloupotrebu vlasti i netransparentnost u rješavanju pitanja Kosova.

Opozicijski Savez za Srbiju, koji podržava građanske proteste, zbog toga je pozvao predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić na ostavke.

Zahtijeva se i raspisivanje vanrednih izbora na svim nivoima.

Izvor: Al Jazeera i agencije