Večeras počinje 22. Sarajevo Film Festival

SFF.-800x430

Projekcijom filma “Taxi Driver” američkog reditelja Martina Scorsesea, istovremeno u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu u Sarajevu, večeras će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti otvoreno ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre – 22. Sarajevo Film Festivala (SFF), javlja Anadolu Agency (AA).

“Atmosfera odlična ali izuzetno radna i cijela ekipa radi bez pauze.”, rekla je selektorica takmičarskog programa za i grani i kratki film Elma Tataragić.

Crvenim tepihom u centru grada prodefilovat će na desetine umjetnika i filmskih radnika među kojim i američki glumac, reditelj i producent Robert De Niro kojem će večeras biti dodijeljeno  “Počasno Srce Sarajeva” za životno djelo i izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Večeras počinje 22. Sarajevo Film FestivalSFF će ove godine publici na sedam različitih lokacija predstaviti više od 220 filmova od kojih će čak njih 53 imati svoje svjetske premijere.

“Fokus festivala je na regionalnoj kinematografiji te svakako preporučujem Takmičarski program. Naravno, tu su neki filmovi u drugim programima koje bih naglasila. Recimo film ‘Ja, Daniel Blake’ je film koji prikazujemo u sklopu programa Open Air, a koji je osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. U Takmičarskom programu svakako preporučujem svjetske premijere, austrijski film ‘Sljedbenica’ i crnogorski film ‘Igla ispod praga'”, kazala je Tataragić.

Prvi SFF održan je 1995. godine da bi u godinama koje su uslijedile ponio titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regionu.

Izvor: vijesti.ba