Večeras Senad Šepić isključen iz SDA, Ahmetović, Mehmedović i Sokolović dobili ukor

Drugi prijedlog je bio da osim Šepića iz stranke bude isključen i Sokolović, ali on nije dobio dovoljno glasova.

Šepić, Sokolović, Ahmetović i Mehmedović se od posljednjeg Kongresa SDA vode kao “odmetnuta četvorka” koja je često izražavala nezadovoljstvo izborom predsjednika SDA ističući brojne nepravilnosti prilikom glasanja, a kap koja je prelila čašu je neusvajanje seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza u BiH.

Podsjećemo, prijedlog nije prošao jer su Mehmedović i Ahmetović bili suzdržani, dok su Sokolović i Šepić glasali protiv prijedloga Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je raspravljano i o izvještaju Komisije SDA o incidentu u Srebrenici kada je napadanut zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Predsjedništvo SDA ranije se obavezalo da će nakon kompletiranja svih informacija “donijeti odluku o isključenju iz stranke svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja odluke o uvođenju Povjereništva” u Srebrenicu.

Izetbegović je nakon sjednice kazao da je se Hamdija Fejzić izvinio za incident koji se desio u Srebrenici te da tvrdi da on nema ništa s fizičkim napadom na Osmanovića. Iako je, kako kaže predsjednik stranke, bio spreman na sankcije pa čak i isključenje, takva odluka nije donesena jer istraga o napadu na ministra civilnih poslova nije završena.

“Ostajemo kod ranije odluke u uvođenju povjereništva u Općinskoj organizaciji SDA Srebrenica. Razriješili smo ranije povjereništvo i za predsjednika novog povjereništva izabrali Ramiza Salkića koji će do naredne sjednice predložiti ostale članove. Uputit ćemo inicijativu da se Hamdija Fejzić smijeni s pozicije potpredsjednika Glavnog odbora stranke. Nakon okončanja postupka o utvrđivanju odgovornosti za napad na Osmanovića razmotrit ćemo i druge mjere”, rekao je Izetbegović.