VIDEO: Izbjegnuta velika rudarska tragedija u jami Begići (Kakanj)

Interna rudarska inspekcija Rudnika mrkog uglja Kakanj našla je opuške cigareta u jami “Begići”, jednom od pogona Rudnika mrkog uglja Kakanj i time je spriječila veliku tragediju.

Čim su radnici druge smjene vidjeli opuške u jednom od pogona Rudnika, odmah su to prijavili nadzorniku, a on je prijave proslijedio šefu Službe zaštite na radu i upravniku pogona “Haljinići”.

Pušenjem cigareta u metanskoj jami, kakva je jama “Begići”, izravno je ugrožen život najmanje pedeset ljudi, koliko ih radi u jednoj smjeni. Na svu sreću, izbjegnuta je tragedija neviđenih razmjera.

O ovim šokantnim saznanjima upoznata je i Uprava Rudnika, na čelu s direktorom Seadom Imamovićem.

On je u ponedjeljak za “Dnevni avaz” potvrdio ova saznanja i kazao da je istraga u tijeku. Kaže da mu nije jasno tko je mogao paljenjem cigarete u jami dovesti u opasnost i svoj i živote više desetina drugih ljudi.

Nitko ništa od naših ljudi to nije dirao, samo su fotografirali. Odmah smo obavijestili policiju. Oni su silazili u jamu, uzeli opušak i odnijeli ga na vještačenje. Sumnja se na jednog uposlenika, ali za sada nema dokaza. Policija ga je saslušavala, ali mi još nemamo dokaz da protiv nekoga pokrenemo tužbu, kaže Imamović.

Kako se doznaje, nakon ovog događaja, kontrole u pogonu “Haljinići” suučestalije. Neke nenajavljene urade se u suradnji sa policijom.

Ovo je teža disciplinska povreda. Ne želim ni zamišljati kakva bi to bila tragedija da je došlo do eksplozije, dodao je na kraju Imamović.

Slijede otkazi

I Sindikat Rudnika jedinstven je u osudi neodgovornog rudara.

O svemu je obaviješten i federalni rudarski inspektor.

Poduzeli smo sve kako bi se otkrio neodgovorni pojedinac i kako bi se sankcionirao. Nema tu rasprave, sam je sebi presudio, jer je počinio kazneno djelo. Što se nas tiče, slijedi izravan otkaz i tu nema dvojbe, odlučan je direktor Imamović.

Izbjegnuta velika rudarska tragedija u Kaknju

Izbjegnuta velika rudarska tragedija u Kaknju

Posted by Dnevni avaz on Tuesday, February 26, 2019