Video: Razorni cunami od tri metra pogodio grad u Indoneziji, ima mrtvih

Potres magnitude 7,5 stepeni prema Rihteru danas je pogodio indonezijski otok Sulavesi, nekoliko sati nakon što je nešto slabiji potres srušio kuće na istom području.

https://www.youtube.com/watch?v=F05edMisEJE

Kako javljaju agencije, potres je izazvao cunami koji je pogodio grad Palu na otoku Sulavesi i izazvao veliku poplavu. Objavljen je i snimak velikog vala koji je poplavio grad.

Lokalni mediji javljaju da je cunami bio visok i do tri metra. Meteorološke službe objavile su da se nivo vode postupno smanjuje.- Stanovnici obalnih područja, molim vas, udaljite se od obale – poručio je na televiziji Sutopo Purvo Nugroho (Purwo Nugroho), portparol državne agencije za sprečavanje katastrofa.

Američki geološki institut procijenio je snagu drugog potresa na 7,5 stepeni, nakon početne procjene od 7,7 stepeni.

Prvi potres je uništio kuće, usmrtio jednu osobu i povrijedio njih najmanje deset, objavile su vlasti.

– Potres se osjetio iznimno jako, očekujemo još štete i žrtava – dodao je Nugroho.

– Nacionalna agencija za potragu i spašavanje poslat će veliki brod i helikoptere kako bi pomogli u operaciji spašavanja – rekao je šef agencije Muhamad Sjaugi (Muhammad Syaugi), dodajući da nije uspio stupiti u vezu sa svojim timom u Paluu.

U nizu potresa u julu i avgustu na turističkom otoku Lomboku poginulo je gotovo 500 ljudi, stotine kilometara jugozapadno od Sulavesija.

Indonezija se nalazi na rubu Pacifičkog vatrenog prstena i često je pogađaju potresi. Veliki potres pokraj sjevernog indonezijskog otoka Sumatre je 2004. pokrenuo cunami koji je širom Indijskog okeana ubio 226 hiljada ljudi u 13 država, među njima 120 hiljada Indonežana.