Vijeće ministara BiH: Iz Njemačke u BiH vraćeno 934 bh. državljana

U posljednje dvije godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke najavljen je dolazak 1.938 osoba, od kojih je u BiH vraćeno 934 bh. državljana, javlja Anadolu Agency (AA).

Od toga je 377 osoba prihvaćeno sa EU-Laissez Passer dokumentom, 525 s pasošem BiH, a njih 21 s ličnom kartom i 10 s putnim listom BiH. Istovremeno je odbijen prihvat 40 osoba, od kojih je 36 zaustavljeno u Njemačkoj, a četiri su vraćene iz Sarajeva, zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH. Uz to, jedan državljanin BiH je prihvaćen s validnim putnim dokumentom strane države.

To stoji u informaciji koju je razmatramo Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici. Vijeće ministara BiH je, inače, podržalo prijedlog Ministarstva sigurnosti i produžilo upotrebu EU-Laissez Passer, koji izdaju mjerodavna tijela Savezne Republike Njemačke, a koji će važiti za državljane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog povratka/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu do 30. juna 2018. godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uvjetima putovanja državljana dviju zemalja, kojim se proširuje ekonomska i saradnja u oblastima turizma i kulture.

Na ovaj način olakšavaju se putovanja građana dviju država uz bezvizni režim za prelazak granica s biometrijskim pasošem ili biometrijskom ličnom kartom i boravak u jednoj od država do 90 dana u periodu od 180 dana. Prijedlog sporazuma s izvještajem o obavljenim pregovorima bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2018. godine. Privremeno finansiranje u periodu januar – mart naredne godinu utvrđeno je u iznosu 237,5 miliona KM i na nivou je četvrtine sredstava odobrenih za finansiranje institucija u skladu sa Zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2017. godinu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je ovu odluku kako ne bi bilo ugroženo servisiranje vanjskog duga te nastavak finansiranja višegodišnjih projekata i drugih obaveza na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Vijeće ministara BiH je 22. novembra ove godine jednoglasno utvrdilo nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu i uputilo ga u daljnju proceduru usvajanja.

Vijeće ministara utvrdilo je prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2016. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sporazumom, vrijednim 2.352.941 eura, od čega je grant Evropske unije dva miliona eura, želi se unaprijediti socijalno-ekonomski razvoj u pograničnom području dviju država koje obuhvata 67 općina u BiH i 31 općinu u Srbiji.

Mogući korisnici ovog programa su lokalne zajednice, udruženja općina, razvojne agencije, organizacije za zaštitu prirode te za podršku lokalnom poduzetništvu, mala i srednja preduzeća, nevladine organizacije, javna i privatna tijela koja podržavaju radnu snagu, institucije za strukovno i tehničko obrazovanje, javna tijela odgovorna za upravljanje vodama, vatrogasne/hitne službe, te obrazovne ustanove.

Utvrđen je prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) – Autoput Banja Luka – Doboj B, vrijedan 47 miliona eura. Sredstva su namijenjena izgradnji autoputa s dvjema trakama dužine 72 kilometra između Banje Luke i Doboja, koji je paralelan s Koridorom X u Hrvatskoj te se spaja na Koridor Vc.

Sredstvima EIB-a finansirat će se izgradnja dionice Banja Luka – Prnjavor u dužini 35 kilometara, dok je EBRD osigurao sredstva za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj, duge 37 kilometara. Kredit je alociran na Republiku Srpsku s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od četiri godine, a završetak projekta planiran je za prvu polovinu 2020. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o odobravanju izdavanja državne garancije u iznosu 70 miliona eura po Ugovoru o zajmu (projekt Koridor 5c u Republici Srpskoj – dio I) između JP Autoputevi Republike Srpske d.o.o. Banja Luka i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izgradnjom autocestovne veze Banja Luka – Doboj omogućit će se povezivanje evropskog pravca E 661 (Gradiška – Banja Luka – Mrkonjić Grad – Livno – Split) i Koridora Vc (Šamac – Doboj – Zenica – Sarajevo – Mostar – Ploče), čime se Republika Srpska uključuje u razvoj cestovne infrastrukture u BiH.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donesen je Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima Bosne i Hercegovine, koji prati praksu zemalja Evropske unije. Pravilnik propisuje vrste i sastavne dijelove policijske uniforme, njene dodatne dijelove, boju, vrste materijala, kroj i oblik, oznake na uniformi, kao i rokove trajanja policijskih uniformi.

Policijske uniforme bit će tamnoplave boje s grbom BiH koji će biti istaknut na desnom rukavu uniforme, dok će amblem policijskog tijela BiH biti istaknut na njenom lijevom rukavu. Oznake činova nosit će se na naramenicama košulje, džempera i jakne ili na prednjoj strani u visini grudi kod taktičke uniforme. U izradi ovog pravilnika unutar radne grupe sudjelovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti, Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te Agencije za policijsku podršku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora za pristupanje Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), kojem je do sada pristupilo 36 evropskih država. Pristupanjem ovom sporazumu Bosna i Hercegovina će se uključiti u međunarodni sistem zaštite ugroženih vrsta šišmiša i njihovih staništa u želji da očuva registrirane vrste u BiH.

Donesena je Odluka o raspodjeli sredstava iz budžeta Ministarstva civilnih poslova za realizaciju protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu u ukupnom iznosu 100.000 KM. Od ovih sredstava gradu Doboju raspoređeno je 40.000 KM, a općinama Novi Travnik i Travnik po 30.000 KM.