Više od 1.000 migranata ove godine poginulo na Mediteranu

EU Libya Migrants

Broj migranata koji su od januara izgubili život na Sredozemnom moru nastojeći doći do Italije premašio je 1.000 nakon nove tragedije tokom uskrsnog vikenda, izvijestio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Približno 8.500 migranata spašeno je tokom uskrsnog vikenda, a stotinjak ih je izgubilo život, rekli su očevici, a prenio UNHCR.

“Nakon ove posljednje nesreće, broj mrtvih i nestalih na srednjem Mediteranu popeo se na 1.073 od početka godine”, rekao je za AFP glasnogovornik UNHCR-a Federico Fossi.

Prošle godine u istom su razdoblju 853 osobe poginule i nestale u pokušaju da preplove Mediteran u nesigurnim, često prekrcanim čamcima.

Poginulo približno 150-ero djece
U 2016. poginulo je i nestalo više od 5.000 ljudi, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodne organizacije za migracije.

Lijepo vrijeme išlo je naruku migrantima koji su se tokom uskrsnog vikenda odlučili uputiti u Evropu preko Mediterana i u 73 operacije spašeno je blizu 8.500 ljudi.

Na italijansku obalu od početka godine iskrcalo se približno 36.700 ljudi kojima je pružena pomoć na moru, objavio je IOM, što je gotovo 45 posto više nego lani.

Kako navodi UNICEF, blizu 150-ero djece poginulo je i nestalo na tom putu, a njihov pravi broj vjerovatno je veći imajući u vidu da mnogi maloljetnici putuju sami i njihovu smrt niko ne prijavljuje.