Više od 400 glumaca i statista u filmu “Godine Genocida”

U koordinaciji Maak Film Production i casting agencije Maak Films danas je u zgradi KSC Vogošća izvedena prva od tri audicije za glumce i statiste za igrani film “Godine Genocida”.

Film prati život, ratni put i tragediju Srebrenčana 11. jula 1995. godine, njihove egzekucije u Potočarima i Žepi, mučenja i strijeljanja na putu spasa u mjestima Kravica, K. Polje i Nova Kasaba.

Pored glavne producentice Mease Ibraković i linijskog producenta Adija Škaljića te koproducenta Davida Grahama, film će režirati Mirsad Ademović i njegov pomoćnik Ado Hasanović.

Selektovana je prva grupa u kojoj bi se pored irskog glumca Gary Jones-a, za neke od glavnih uloga mogli naći i glumci: Selma Alispahić, Ado Dulas, Darja Badnjević, Mirsad Ibišević, Rijad Gvozden i Adem Smailhodžić. U filmu će se pojaviti i poznata imena glumaca iz Hrvatske, Srbije i Engleske.

Svrha ovog projekta je želja i potreba da istina o stradanju Bošnjaka i genocid u Srebrenici konačno bude urezan u historiju koja će putem filmske industrije opominjati mnoge generacije. Cilj filma je približiti ratni život Bošnjaka u Srebrenici koji su nekada imali sve, vihorom rata sve izgubili, prošli ljudsku golgotu ali su danas ipak primjer kako je ljudska volja za životnom ipak jača od svih teških nedaća.

“Julski dani iz 1995. godine znatno se razlikuju od današnje atmosfere, ali oblak pun mržnje i negiranja iznad BiH i dalje je prisutan. Istinom historije, umjetničkim radom i zajedništvom, moguće je ukloniti ga kao i daleko moćnijeg agresora prije punih dvadeset i dvije godine. Od danas niko više neće moći oslobodilački rat nazivati građanskim ratom”, kazao je režiser i scenarista filma Mirsad Ademović koji je u srebreničkom genocidu izgubio 27 članova svoje najbliže porodice.