Visočki poljoprivrednici organizovali druženje članova sa Nerminom Mandrom i ministrima u Vladi ZDK

U okviru planiranih aktivnosti udruženja jučer je organizovano druženje članova u povodu završetka radova  na našim poljima.

Prisutni su upoznati sa aktivnostima koje smo imali u predhodnom periodu a to su:

  • Organizovanje svečane skupštine održane u martu 2018. godine,
  • Zajednički odlazak poljoprivrednika na najveći regionalni sajam poljoprivrede u Novom Sadu,
  • Organizovanje zajedničke nabavke sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava.

Svojim prisustvom ovo druženje uveličali su Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Ze-do kantona Himzo Smajić, Ministar za boračka pitanja Ze-do kantona Fahrudin Čolaković kao i Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBIH Nedžad Bićo, Predsjednik Udruženja peradara ZE-DO kantona Nermin Ahmić i Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošća Muhamed Softić.

Ministar Smajić je naglasio kako je u ovom mandatu stabiliziran budžet za podršku poljoprivredi i da je došlo do povećanja izdvajanja za poljoprivredu, a kao dodatna mjera  uvedena je podrška registrovanim obrtima u proizvodnji mlijeka u iznosu od 400 KM po muznom grlu za farme od 7 i više muznih grla.

Ministar Čolaković je prisutne informisao kako je ministarstvo opredjeljeno za podrške boračkoj populaciji u oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja, a isti je imao priliku da se upozna za naša 3 člana koji su registrovali poljoprivredne obrte zahvaljujući podršci u iznosu od 7.000,00 KM po ovom programu.

Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra  govorio je o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta općine koji za 2018. godinu iznosi 500.000,00 KM a prije 4 godine iznosio je 28.000,00 KM. Naglasio je da mljekari sa kakanjske općine imaju  podrške  u iznosu od 0,07 KM po litru za fizička lica i 0,12 KM za obrte.

Na kraju predsjednik udruženja Emir Džafić prisutne goste je upoznao sa činjenicom da udruženje broji 70 članova, te da članovi Udruženja proizvođača mlijeka VI-MILK Visoko imaju godišnju proizvodnju  od 2 miliona litara mlijeka, oko 1000 muznih grla, te da su zasijali cca 3.000 dunuma silažnog kukuruza sa prinosom od oko18.000 tona silaže.

Zaključeno je  na osnovu gore navedenih pokazatelja, da je osnivanje udruženja opravdalo svoju svrhu.