VLADA ZDK DONIJELA ODLUKU O POKRETANJU DOKTORSKOG STUDIJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU I ODOBRILA SREDSTVA ZA PENZIONISANJE 37 RADNIKA KRIVAJE ZAVIDOVIĆI 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, donijela odluku o pokretanju studijskog programa trećeg ciklusa Doktorski studij iz medicinskih i zdarvstvenih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

– S obzirom da je Medicinski fakultet jedan od fakulteta za koji postoji najveći interes za upis, odlukom smo omogućili razvoj samostalnog nastavnog kadra. Smatram da je ovo vrlo važna odluka kako za Vladu tako i za sam Univerzitet u Zenici – rekao je premijer Pivić.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izjeglice, donijela dvije odluke o odobravanju sredstava za 37 radnika Krivaje Zavidovići radi ostvarivanja prava na penziju. Odobreno je 38.831 KM na ime izmirenja obaveza zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti za 16 radnika Privrednog društva Krivaja Mobel Zavidovići te 84.344 KM za 21 radnika IP Krivaja Zavidovići.

– Odobrili smo 133.000 KM za ukupno 37 radnika Krivaje koji će od Nove godine konačno moći u zasluženu mirovinu i biti im uvezan radni staž u saradnji s Vladom Federacije BiH – rekao je ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović.

Na prijedlog ovog ministarstva, odobreno je šest infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 230.000 KM s ciljem podrške održivom povratku u jedinicama lokalne samouprave u ZDK-u. Odobrena su sredstve za projekte “Rekonstrukcija puta za naselje Donja Vijaka” u općini Vareš (50.000 KM), “Izgradnja i rekonstrukcija lokalnog puta Tujnica-Čusto Brdo-Galovac” (25.000 KM) i “Izgradnja javne rasvjete na području Strupine-MZ Radojičići” u općini Maglaj (35.000 KM), “Izgradnja javne rasvjete u MZ Kruševo” u općini Olovo (45.000 KM), “Sanacija i asfaltiranje lokalnog puta Čifluk-Gornja Bioča” u gradu Visoko (23.391,50 KM) te “Nabavka i ugradnja betona za sanaciju puta u naselju Brijeg-MZ Kovači” u gradu Zavidovići (25.000 KM).

Vlada je odobrila isplatu sredstava u iznosu od 40.000 KM na ime podrške otkupljivačima bobičastog voća i nekultivisanih gljiva u 2023. godini.

Press služba ZDK