Za predsjednicu Skupštine ZDK izabrana Amira Hadžić

Za predsjedavajućuSkupštine ZDK umjesto Ismeta Sarajlića izabrana je Amira Hadžić, a umjesto zamjenice predsjedavajućeg Skupštine ZDK Sanje Renić imenovan je Ivo Tadić

amiraivoPredsjedavajuća Amira Hadžić i dopredsjedavajući  iz reda Hrvata Ivo Tadić

Skupština Zeničko-dobojskog kantona održala je 21. februara Petu, hitnu, sjednicu na kojoj je izvršena promjena rukovodstva  Skupštine ZDK na čelu s predsjednikom Ismetom Sarajlićem i potpredsjednicom Sanjom Renić.

Na početku sjednice, kojom je predjedavanje počeo Sejad Zaimović,  predložen je dnevni red na kojem su predstavljeni prijedlozi Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, prijedlog odluke za osnivanje Kluba Bošnjaka te Kluba Hrvata.

Nakon kraće rasprave, zastupnici su na zahtjev Rifata Delića glasali pojedinačno.

Dnevni red je usvojen većinom glasova i to s 18 glasova “za”, 15 “protiv” i 1 suzdržanim glasom. Zastupnica Meldina Ugarak nije bila prisutna tokom glasanja.

Za mjesto predsjedavajućeg Skupštine ZDK umjesto Ismeta Sarajlića predložena je Amira Hadžić, a za mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK umjesto Sanje Renić predložen je Ivo Tadić. Za zamjenika predsjedavajućeg iz Kluba Srba izabran je Mladen Simić. Ova odluka je usvojena s 18 glasova “za”, 11 glasova “protiv” te jednim suzdržanim glasom.

sejopredsjedavajuciSejad Zaimović, tokom predsjedavanja Pete hitne sjednice Skuptine ZDK

U narednim tačkama s 18 glasova “za” usvojene su i Odluke o osnivanju Kluba poslanika Bošnjaka Skupštine ZDK. Nusreta Imamovića je zamijenio Sejad Zaimović, dok je Maidu Tanović zamijenio zastupnik Omer Škaljo. Izmjene su napravljene i u Klubu poslanika Hrvata Skupštine ZDK. Za predsjednika Kluba umjesto Vlaste Kalas izabran je Andrej Kajić dok je za zamjenicu umjesto Vedrana Kasera izabrana Vedrana Dugonjić.

U skladu sa novonastalim promjenama u rukovodstvu pomenutih klubova naroda, kao i promjenama u rukovodstvu klubova poslanika nekih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Kantona, u okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluku o izmjenama Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine.