Za strateški važnu rekonstrukciju puta za Smetove 400.000 KM iz budžeta ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opredijelila je 400.000 KM za sanaciju i asfaltiranje ceste prema popularnom zeničkom izletištu Smetovi. 

zdk.ba

Realizacija projekta očekuje se ovog ljeta, a sredstva su osigurana kroz Javni poziv za dodjelu sredstava iz oblasti cestovne infrastrukture kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline. 

Tim povodom put za Smetove, kao i samo izletište u pratnji članova više zeničkih udruženja građana i stanovnika Donjeg Babina, Peševića i Poca obišli su resorni ministar ZDK Adnan Šabani i zastupnik u Skupštini ZDK Alen Kapković. 

-Skoro deceniju slušamo prazna obećanja o investicionom ulaganju u put za Smetove, što je po nama i reakcijama javnosti do čijeg mišljenja nam je jako stalo, od strateškog značaja za razvoj prirodnog i turističkog dragulja u blizini Zenice. S ciljem stvaranja što boljih uslova za razvoj turizma u svih 12 gradova i općina našeg kantona kroz ovaj projekat opredijelili smo ukupno 1.620.000 KM, a najveći iznos od 400.000 KM bit će uplaćen Gradu Zenica za novi asfalt prema Smetovima. Želja nam je da se na putu do Smetova izgrade najmanje tri odmorišta za pješake i bicikliste koji se u sve većem broju odlučuju pohoditi put u dužini od oko osam kilometara – izjavio je ministar Šabani.

Rekonstrukcija i sanacija cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta projekat je kojeg ove godine prvi put od formiranja kantona uz podršku Vlade realizuje Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okline Zeničko-dobojskog kantona.

Prema najavama ministra Šabanija, podrška razvoju cestovne infrastrukture do turističkih destinacija u ZDK bit će nastavljena i u narednom periodu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK