Zašto je državljaninu Hrvatske u Sarajevu zasmetala statua “Srebreničanina Rame”?

Zaista je teško, gotovo nemoguće u potpunosti ući u um i shvatiti onoga ko se odlučuje na počinjenje nekog vandalskog čina. Nerijetko imamo priliku slušati i čitati o raznoraznim vrstama vandalizma: šaranju bogomolja grafitima, oštećenjima grobova, paljenju državnih zastava, automobila, bušenju guma…

Novi incident ovoga tipa desio se noćas u glavnom gradu BiH, gdje je državljaninu Hrvatske inicijala K.L. oko 2 sata zasmetala statua “Srebreničana Rame”, postavljena u Velikom parku.

Kao što se može i vidjeti sa priloženih fotografija, koje je načinio naš fotoreporter, K.L. je statuu slomio, ali ga je sudbina ubrzo stigla. Policija je pravovremeno reagirala i počinitelja ovog sramnog djela privela i zadržala u policijskoj stanici.

Statua “Srebreničanina Rame” postavljena je 2015. godine u Velikom parku u Sarajevu u znak sjećanja na događaj iz jula 1995., kada je počinjen genocid u Srebrenici.

“Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte…” Ovo su bile riječi kojima je Ramo dozivao svog sina Nermina i ne sluteći pri tome da ga poziva u smrt.

(avaz)