Zašto su javnosti “uskraćene” detaljnije informacije za El-Emina Hadžića nakon što je otišao iz vikendice?

Policija ima informaciju da je mladić viđen kod skijaške staze na Ponijerima i u Kamenici kod Zavidovića

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i pripadnici Dobrovoljne vatrogasne brigade Kakanj i jučer su nastavili potragu za El-Eminom Hadžićem, mladićem koji je nestao na Ponijerima kod Kaknja.

Šta je s telefonom 

Zbog visine snježnog pokrivača oko podneva potraga je nastavljena smanjenim intenzitetom. Ipak, policijski istražitelji non-stop su na terenu i postupaju po svakoj dojavi. Dok spasioci tragaju za nestalim Hadžićem, iz policije su došle informacije da su dva svjedoka vidjela Hadžića nakon njegovog odlaska iz vikendice.

Kako je za naš list kazao Esnaf Buza, načelnik Uniformirane policije Zeničko-dobojskog kantona, policija ima informaciju da je Hadžić viđen kod skijaške staze na Ponijerima i u Kamenici kod Zavidovića.

– Imamo te dvije dodirne tačke o njegovom kretanju. Prvi svjedok zaista je vrlo jasno to kazao. Šta se dalje dogodilo, ostaje nepoznanica, ali mi nastavljamo s istragom po svakoj dojavi – kazao je Buza.

Zanimljivo je da niko od Hadžićevih prijatelja nema konkretne informacije koje bi bile korisne za istražitelje.

Kako smo jučer saznali na Ponijerima, jedna vikendica je obijena. Ništa nije odneseno, ali je pronađena vreća za spavanje. Postoji sumnja da ju je koristio Hadžić. Također, telefon nestalog mladića bio je aktivan do 12 sati u petak, ali ga niko nije zvao niti je on nekoga pozivao.

Vikendica u kojoj je Hadžić bio s društvom unajmljena je tokom novogodišnjih praznika. Jučer u njoj nikoga nije bilo.

Težak teren 

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite s kojima smo jučer razgovarali na terenu su nam kazali da visina snijega na određenim lokacijama dostiže i 150 centimetara.

– Teren je izuzetno težak – kazali su nam.

Prema posljednjim informacijama, u jutarnjim satima pripadnici Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo su izašli na teren na lokalitetu Ponijera s potražnim psom Šmekijem, a na poziv GSS-a Federacije BiH.

Prema indicijama i informacijama kolega iz MUP-a, pas je izašao na teren i u jednoj od vikendica našao trag osobe za kojom se traga. Na pet uzoraka Šmeki je potvrdio identitet i pretpostavlja se da je osoba za kojom se traga prespavala u navedenom objektu.

Timovi GSS-a su na terenu, a potražni pas sa svojim vodičem nastavlja potragu te će pokušati utvrditi putanju kretanja i nastojati policiji olakšati pronalazak nestale osobe.

Samir Hadžić, otac El-Emina Hadžića: Vjerujem da je moj sin živ

Žao mi je što se nismo pozdravili kada je krenuo na planinu

#

Vjerujem da je moj sin živ. Ako bude drugačije, prihvatit ću, kazao je jučer u ekskluzivnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” Samir Hadžić, otac El-Emina, 22-godišnjeg mladića koji je nestao 3. januara u jutarnjim satima na Ponijerima kod Kaknja.

El-Emin se udaljio iz vikendice na Vrhevlju, gdje je bio s drugovima. Od tada, stotine spasilaca tragaju za njim.

S njegovim ocem Samirom razgovaramo u restoranu na Ponijerima u koji je dan prije nestanka El-Emin svratio na piće. Otac kaže da ne može vjerovati u priče vezane uz drogu.

– Odgajao sam ga tako da bježi ako vidi da to neko konzumira. Mi smo došli iz Njemačke za praznike, cijela porodica, supruga, mlađi sin, koji u Njemačkoj igra fudbal. Sve je bilo u redu. El-Emin je 2. januara rekao da će otići na Ponijere. Ja sam čuo kada je krenuo, ali nisam se ni pozdravio s njim – govori Samir dok mu na oči naviru suze.

Planirali su krenuti natrag u Njemačku jučer, ali…

– Sada kada me neko pita šta je, kako je, nemam odgovora. Žao mi je što se nismo pozdravili. Nisam ga ni vezao za kuću, imao je određenu slobodu, on je došao da se odmori – priča Samir.

Kaže da je pričao s jednim od drugova s kojima je njegov sin bio te kobne noći u vikendici.

– Kaže da su svi trebali kući tog jutra i da je moj El-Emin govorio: “Moram kući, da mi se mater ne sekira.” Onda su izašli iz vikendice, bio je veliki snijeg, nisu mogli ni upaliti BMW i vratili se. El-Emin je otišao na Ponijere lagano obučen. U tenama. I bilo mu je hladno. Znam da mu je mater govorila da je otišao u tankim čarapama. Da se makar obukao – kaže Samir.

Dodaje i kako su mu rekli da je Emin oko 5.30 sati samo istrčao iz kuće.

– Rekli su mi da nije obuo svoje tene, jer su bile mokre, nego druge cipele koje je našao u vikendici. Nije istrčao u čarapama. Jedan od drugova deset minuta poslije krenuo je za njim i kaže da je išao za tragovima. Kada ih je izgubio iz vida, vratio se u vikendicu. Pitao sam ga samo zašto odmah nije nekome javio da nema mog sina. Nije mi odgovorio. Da je samo nekoga nazvao… – kaže Samir.

Nada se i vjeruje da je njegov sin živ, naročito jer su dva svjedoka potvrdila da su ga vidjela.

– Jedan čovjek vidio ga je ovdje, blizu staze na Ponijerima, kaže da je imao flašu crnog vina. Drugi ga je navodno vidio u Kamenici. On mu je prodao i cigarete. Kaže da mu ih je uredno platio. Kada mu je rođak pokazao sliku, rekao je da je to on, sto posto – dodaje na kraju Samir Hadžić.

Porodica nestalog Hadžića apelira na sve vlasnike vikendica na Ponijerima da provjere svoje objekte.

Jedna vikendica obijena je u prethodna tri dana i pronađena je vreća za spavanje u njoj.

(avaz, face, faktor, kakanjinfo)