Zatvorena birališta u BiH: Građani izabrali lokalnu vlast, incidenti u Stocu obilježili izbore

Zatvorena su biračka mjesta u općinama u Bosni i Hercegovini u kojima su danas građani izabrali lokalnu vlast. Izbori nisu prošli mirno, zabilježene su 93 kritične situacije, a incidenti u Stocu su obilježili izborni dan.

img_6042

Građani su izabrali 131 načelnika i 10 gradonačelnika te 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina, a prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati oko 22 sata.

Koalicija “Pod lupom” koju čini šest nevladinih organizacija iz cijele države i ove godine je pratila cjelokupno izborno razdoblje od raspisivanja izbora do potvrđivanja izbornih rezultata.

Saopćili su da sui zabilježene 93 kritične situacije, a osim nereda u Stocu zabolježeno je još nekoliko nasrtaja na članove biračkih odbora u BiH, kao i otvorene prijetnje posmatračima Koalicije “Pod lupom”.

Podsjećamo, kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan fizički je nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića. Poslije tog incidenta je pozvana hitna pomoć, i predsjednik OIK-a je prevezen u Dom Zdravlja Stolac gdje mu je urađena dijagnostika. Intervenisala je i specijalna policija, a u Stocu je prekinut izborni proces.

Izbori su provedeni u 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupštine općine u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

Izbori za grad Mostar nisu održani jer do 4. maja, kada je CIK BiH donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH, nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Iz Centralne izborne komisije BiH je ranije saopćeno da na lokalnim izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Prema podacima Centralne izborne komisije u do 15 sati u Bosni i Hercegovini je glasalo 1.242.212 birača ili 38,78 posto.

Od toga je u Federaciji BiH glasalo 700.829 ili 36, 41 posto birača, u Republici Srpskoj (RS) 508.336 ili 42,73 posto te u Brčko distriktu 31.407 ili 37 posto glasača.

Prvi rezultati o ukupnoj izlaznosti CIK BiH će saopćiti u 21 sat, a prvi nezvanični rezultati će biti objavljeni u ponoć.