Zbog majninga (rudarenja na internetu) duplo porasle cijene grafičkih karti, u Kaknju neke koštaju i do 5.000 KM

Vjerovatno ste već do sada čuli za fraze kriptovaluta (eng: cryptocurrency), rudarenje ili majning (eng: mining)? Ako niste, onda ste jedni od rijetkih koji nisu čuli za novi trend koji okuplja sve više pristalica, investitora i “rudara”.

Kako smo saznali zbog obimne potražnje jake grafičke karte za potrebe ovog posla u Kaknju je u prodajnim objektima IT sektora nestalo grafičkih karti a i porasla im je cijena za duplo.

Bitcoin i druge kriptovalute građanima BiH uglavnom danas nisu nepoznanica, dok je u svijetu sve veći broj onih koji se odlučuju da koriste prednosti digitalnih valuta.

To su mogućnosti za zaradu te jednostavan i brz transfer novca u najudaljenije zemlje uz minimalne provizije. 

Bicoin postoji od 2009. godine i mnoge zemlje, pogotovo velike i razvijene su već usvojile bitcoin kao regularan i legalan način trgovanja. Tokom ove godine Japan i Australija su zakonski regulisali korištenje bitcoina, a očekuje se da će se to uskoro desiti i u Južnoj Koreji. Postoji i veliki broj drugih zemalja koje bitcoin tretiraju kao sistem za plaćanje. 

Inače, bitcoin se može kupiti na specijalizovanim mjenjačnicama koje se nalaze na internetu. 

Majneri (eng. miner), u slobodnom prevodu rudare kriptovalute, a majner može u principu biti svako ko ima potrebni hardware, software alate, internet konekciju i naravno osnovno znanje iz oblasti rudarenja kriptovaluta. Ne bi ni malo bilo čudno da narednih godina ovo zanimanje bude ozvaničeno i visoko traženo i rangirano na berzama rada.

Velika većina onih koji znaju nešto o tome nemaju predstavu o čemu se tačno radi i kako sve to funkcioniše. Sa druge strane oni koji već niz godina prate tržište kriptovaluta su vjerovatno smogli snage i hrabrosti da investiraju ili u hardware ili finansijski podrže neku od virtuelnih kriptovaluta.

Već ranije smo spominjali rudarenje i zaradu rudarenjem kriptovaluta, te svakako ne bi bilo loše da pročitate i neke od tih članaka.

U svakom slučaju, svi oni kojima je lakše da isprate vezane informacije i sistematski nauče o načinima zarade sa kriptovalutama, preporučujemo da pratite seriju članaka na portalu Kakanjinfo koje ćemo objavljivati svakih 7-15 dana, sa pregršt informacija koje bi trebale da budu korisne svima onima koji žele da investiraju i saznaju više o ovom fenomenu koji zanjih godina predstavlja ozbiljnu konkurenciju konvencionalnim oblicima ulaganja kao i globalnoj ekonomiji.

Internet rudari se nagrađuju tokenima koji obično predstavljau samu tu valutu u određenoj vrijednosti, u ovom slučaju BitCoin.

Kakanjinfo