Zbog zloupotreba: Prijava CIK-u protiv Amre Babić gradonačelnice Visokog

Transparency international u BIH podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BIH protiv gradonačelnice Visokog Amre Babić zbog preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih resursa za vlastitu promociju.

Reklama sa njenom slikom emituje se na jednom od led displeja u Visokom na mjestu predviđenim za plaćeno oglašavanje uz poruku „Ravnomjerno razvijamo infrastrukturu na području cijelog grada“ i „Brinemo za stanovnike svakog grada“. Na ovoj reklami gdje se direktno vrši izborna promocija gradonačelnice koja je ponovo kandidat za tu funkciju na predstojećim izborima, nalazi se i grb Grada Visoko i parola javnog projekta „Voda za 12 000 stanovnika“.

Zbog svega je TI BIH ovaj slučaj prijavio CIK-u a od gradskih vlasti tražena je informacije koliki je iznos budžetskog novca potrošen na ovu promociju. Zakonom o finansiranju političkih partija javnim institucijama je zabranjeno da doniraju stranke kao i da rade za njih besplatnu promociju što se može smatrati donacijom u činjenju.

Takođe prijava je podnesena i zbog preuranjene izborne kampanje jer Izborni zakon BIH izričito zabranjuje bilo kakvo plaćeno političko oglašavanje u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje.

Posmatrači TI BIH zabilježili su i ranije da se projekat „Voda za 12 000 stanovnika“ i ranije zloupotrebljavao prilikom javnog događaja otvaranja radova na vodovodnoj mreži kada su učesnicima dijeljene maske sa oznakama Nezavisne liste.