ZDK: Danas više od 42.000 učenika intoniranjem himne počelo novu školsku godinu

pocinje-skola

Od danas u školske klupe na području Zeničko-dobojskog kantona sjest će nešto više od 42.000 učenika, a današnjim intoniranjem himne Bosne i Hercegovine obilježen je početak nove školske godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović je kazao kako su sve škole u Federaciji BiH spremne da prihvate učenike. Mali problemi su zabilježeni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog čega će nastava krenuti 15. septembra.

“Obrazovanje treba gledati kao ulaganje u budućnost i veliki je pomak što se danas na području Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo početak škole obilježava intoniranjem himne. U vremenu kad su nam usta puna referenduma i političkih prepucavanja smatramo da je isticanje patriotizma jedinoj državi Bosni i Hercegovini bitno, a posebno za generacije koje će preuzeti upravljanje državom”, izjavio je Šatorović.

Ove godine učenike će podučavati 5.500 zaposlenih učitelja i nastavnika, od čega njih 4.000 ima riješen status ugovora na neodređeno.

Ministar obrazovanja ZDK Mensur Sinanović je svim učenicima danas poželio sreću u novoj skolskoj godini.

Ove godine na području ZDK nije zabilježen manji broj prvaćića, a nadležni se nadaju da će se praksa nastaviti i narednih godina.

Današnjem svečanom početku nove školske godine prisustvovao je i Jasmin Duvnjak koji je bio inicijator za pokretanje inicijative za intoniranje himne ZDK, premijer ZDK Miralem Galijašević te direktor Centra za socijalni rad Nebojša Nikolić.