ZDK: Po skraćenom postupku dopune Zakona o porezu na promet nekretnina

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uvrstio je na dnevni red, po skraćenom postupku, Zakon o dopunama zakona o porezu na promet nekretnina koji je nedavno utvrdila Vlada Kantona – izjavio je Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak.

Taj Zakon će se naći na dnevnom redu 59. sjednice Skupštine ZDK-a, koja će biti održana 24. aprila.

Duvnjak je istakao da je suština dopune ukidanje porezne stope od pet posto za mlade, u situaciji kad osoba starosne dobi do 35 godina prvi put i isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, stiče nekretninu na području ZDK-a, u skladu s odredbama člana 3. tog Zakona, i to stan do 80 m2 ili kuću tlocrtne površine do 80m2 ili zemljište za gradnju kuće do 600m2.

Taj zakon, ukoliko bude usvojen, stupit će na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona”.

– S obzirom da stotine mladih bračnih parova čekaju oslobađanje od plaćanja ovog poreza, da bi završili svoje kupovine i notarske obrade, ovaj zakon ćemo hitno dati na objavu. Što znači, najkasnije do sredine maja ove godine ova stimulativna mjera javne politike za mlade bi trebala biti punovažna – naveo je predsjedavajući Skupštine ZDK-a.