Zeničkom policajcu Fadilu Jašareviću tri godine zatvora za prikrivanje krađa i navođenje na prostituciju

Policajac Fadil Jašarević danas je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca i to zbog zloupotrebe položaja, neprijavljivanja počinioca krivičnog djela i navođenja na prostituciju.

b_161214086

Na posljednjem ročištu koje je održano u ovom sudu tužiteljica je iznijela detalje optužnice prema kojoj je Jašarević kao policajac PS Crkvice, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, prikrivao krivična djela šumskih krađa te osiguravao prijevoz drva do krajnjeg kupca.

Jašarević je u istom periodu žensku osobu navodio na prostituciju tako što joj je dogovarao sastanke s muškarcima koji su joj plaćali određene usluge.

Zbog zloupotrebe položaja Jasarević je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, zbog neprijavljivanja počinioca krivičnog djela na deset mjeseci zatvora te zbog krivičnog djela navođenja na prostituciju na godinu i dva mjeseca. Međutim, sudija Sabrija Agić Jasarevića je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca.

Sudija Agić je pojasnio da je Jašarević bio svjestan da postupa protivpravno, zbog čega ga je sud proglasio krivim.

Rok za žalbu na današnju prvostepenu presudu je 15 dana, a advokat osuđenog Dževad Kadribašić je nakon suđenja kratko istakao kako će iskoristiti tu mogućnost.