ZLATO I OGROMAN USPJEH MIRZETA DELIBAŠIĆA U TAEKWONDOU TAKMIČENJU U ITALIJI

Naša škola može s razlogom da bude ponosna na svoje učenike, koji i pored izvanrednih rezultata u učenju, ostvaruju uspjehe i na raznim sportskim takmičenjima, naglasili su iz Gimnazije.

Jedan od takvih je i Mirzet Delibašić, učenik drugog razreda Gimnazije, koji je prije mjesec dana Bosnu i Hercegovinu predstavio na internacionalnom takmičenju u Italiji u taekwondou, osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji do 54 kg.

Rođen je 26. decembra 1999. godine i nosilac je crnog pojasa 1. dan, a taekwondo trenira već devet godina. Trenira šest do sedam puta sedmično, a ljubav prema ovoj vrsti sporta razvila se još u djetinjstvu, kada je 2008. godine počeo sa svojim prvim treningom. Kako kaže, prvo je počeo da trenira njegov prijatelj, a kasnije je odlučio da i sam proba nešto novo. Najveću podršku za njega predstavlja njegova porodica, koja ga također i finansijski podržava. Ranije u njegovoj porodice se niko nije bavio ovim sportom, ali kod njega se probudila želja za uspjehom. Rekao nam je da za njega bitan faktor predstavlja i potpora trenera koji ga uvijek podsjeća da treba imati velike ciljeve i volju za uspjehom.

Nakon napornog rada i truda moj prvi veći uspjeh je osvajanje 2. mjesta na takmičenju u Njemačkoj. Tu sam pobijedio u tri borbe, ali sam, nažalost, u finalu izgubio.

Svi mi smo upoznati sa situacijom u BiH. Sama želja za uspjehom nije dovoljna, pored rada i truda finansijska podrška zajednice je jedan od najbitnijih faktora, pogotovo u sportu. Na naše pitanje kako i na koji način finansira sva svoja putovanja, odgovor je bio sljedeći:

-U našoj državi je veoma teško ostvariti uspjeh u individualnom sportu. Što se tiče podrške od strane države, to nisam imao. Sva moja putovanja i takmičenja mnogo koštaju. Naravno, većinu, ako ne i sve troškove snose moji roditelji.

Također smo Mirzeta pitali da li sebe vidi kao profesionalnog sportaša koji bi mogao da predstavlja BiH na raznim takmičenjima, a odogovor je bio:

Sebe vidim kao osobu koja će se u životu profesionalno baviti ovim sportom. ali u nekoj drugoj državi, nažalost, ne i u Bosni.

Njegovo posljednje takmičenje predstavlja njegov do sada najveći uspjeh. Riječ je internacionalnom takmičenju koje je održano u Italiji prije mjesec dana.

Nur, klub u kome treniram, ima veoma dobrih boraca koji se trude da ostvare što bolje rezultate. Na posljednjem takmičenju sedam naših učesnika, među kojima sam bio i ja, su zajedno prešli dug put do Italije. Za mene ovo putovanje nije bilo uzaludno, jer osvojeno prvo mjesto, a samim time i donesena zlatna medalja,te predstavljanje Bosne i Hercegovine u pozitivnom svjetlu je ono na šta sam ponosan.

Svim mladima koji su željni uspjeha, poručio je ovo:

-Kad se trudiš, dosta toga možeš da postigneš, samo trebaš raditi i pokušavati ostvariti nešto u životu. Bolje rečeno: kada nešto želiš, to možeš i imati.

(Maida Strika/kakanjinfo.com)