Znači li ostavka Radončića i pad Vlade Kantona Sarajevo?

Ostavkom državnog ministra sigurnosti, Fahrudina Radončića, počelo je urušavanje državne vlasti i takozvanog probošnjačkog bloka. Sve je očiglednije da bi ovaj proces mogao završiti padom Vlade Kantona Sarajevo – najdubljeg finansijskog džepa države.

Državna većina jučer se raspala, u Federaciji se mjesecima urušava, a tako i kantonalne vlade očekuju promjene. Radončić je objelodanjivanjem ostavke ostavio mogućnost da se to i desi.

Dakle, pitanje je vremena kada će vlade postati nestabilne. Vlada Tuzlanskog kantona to već odavno jeste. To najbolje pokazuje činjenjica da većinu odluka skupština donosi sa minimalnim brojem ruku – njih 18. Osim toga, Ustavni sud Federacije danas je potvrdio da Vlada TK nije u skladu sa Ustavom jer nema Hrvata.

Radončić je otišao, ostavivši SBB i dalje uz SDA u Vladi Kantona Sarajevo. Iz SBB-a tvrde da Radončić nije dao ostavku kako bi srušio sarajevsku vladu, već zbog principa. U to ne vjeruju u Narodu i pravdi. Radončićeva ostavka, za njih je samo politička akrobatika pred nadolazeće izbore gdje će svaka stranka platiti svoju cijenu.

Gledali smo više puta ovakve njegove scenarije gdje je on uvijek tu za SDA kad im treba ruka spasa, a pred izbore pokušava praviti neki teatar kako bi tobože pokazao da je opozicija.

Konaković tvrdi da sigurnost sarajevske vlade nije u rukama Fahrudina Radončića odnosno SBB-a, iako je skupštinska većina sa 18 ruku i sada klimava. Za to se, kaže, nema ni vremena jer dolaze izbori.

Ne želimo da proizvodimo nova tri mjeseca krize gdje se oporavljamo još i zato ovo ljeto provesti u smjeni Vlade Kantona Sarajevo bilo bi štetno po naše društvo“, dodao je.

Smjena Vlade odnosno njena rekonstrukcija spominje se u tek trećem mjesecu rada Vlade Marija Nenadića i koalicije SDA-SBB-DF gdje SBB ima 4 svoja zastupnika.

Ono što ja mogu da vidim je da nije bilo nekog zvaničnog koalicionog programa ni na državnom, ni na federalnom, ne vidim ovdje ni na kantonalnom nivou. Tako da… Sve opcije su moguće – politika je čudo, evo Radončić je svojim potezom to pokazao, vidjećemo šta će se dešavati u Kantonu Sarajevo. Ja se ne bi uopće bunio kada bi stari program koji smo potpisali 2018. ponovo bio aktuelan.

Koliko je Sarajevo, odnosno sarajevska vlada važna političkim akterima, najbolje pokazuje da se preko glavnog grada naše zemlje uvijek prelamaju dogovori o raspodjeli novca i resora na svim drugim nivoima vlasti. Budući da se državna raspala, pitanje je dana kada će i na kantonalnom nivou SBB, kao i ranije, otkazati poslušnost Stranki demokratske akcije.

U nastavku pogledajte kompletnu priču naše Amine Zornić.