Zvizdić: BiH neće biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu

BiH neće biti sabirni centar za migrante na zapadnom Balkanu, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, govoreći o migrantskoj krizi, kao i o njenoj mogućoj eskalaciji u narednom periodu.

– Mi ćemo i dalje ostati vezani za tri naša bazna načela koja smo proklamovali prošle godine. Poštivat ćemo domaće i međunarodne zakone, pokazat ćemo zavidan nivo humanog odnosa prema ljudima koji su u potrebi i traže međunarodnu pravnu zaštitu. Međutim, ako granice prema EU budu u potpunosti zatvorene, onda ćemo i mi ići u pravcu zatvaranja naših granica. Trenutno imamo šest centara, koji imaju kapacitet između 4.000 do 4.500 migranata. Imamo dovoljno kapaciteta da možemo upravljati tim brojem migranata, ali u slučaju iznenadnog kretanja velikog broja migranata, na takozvanoj balkanskoj ruti, na kojoj je i BiH, mi ćemo zaštititi naše granice – istakao je Zvizdić.

Najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara govoriti o ovom problemu, kao i o dodatnim policajcima koji bi trebali biti angažovani na zaštiti istočne granice BiH, ali i o novom upozorenju Srbiji i Crnoj Gori da ne forsiraju prelazak migranata preko granice sa BiH.

– Drugi po broju migranata koji dolaze su ljudi iz Irana, ali koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH prelaze kao migranti, zbog bezviznog režima između Srbije i Irana. To se više neće dozvoliti. Mi ćemo početi praviti trijažu. Zemlje koje su pogođene ratnim dejstvima će imati prioritet, a za ostale ćemo i mi postaviti policajce, kako na granične prelaze, tako i na puteve koji nisu legalni prelazi, a kojima se prevoze migranti, i vraćati ih u Srbiju i Crnu Goru – dodao je Zvizdić.

Govoreći o finansijskoj pomoći EU našoj zemlji zbog migrantske krize, napomenuo je kako do sada niti jedan euro nije ušao u finansijski sistem BiH, nego je sav novac realizovan putem međunarodnih organizacija.

– Već smo razgovarali sa EU o novom odnosu u smislu finansiranja migrantske krize. Sada ćemo to promijeniti, ali nema govora da ćemo biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu, bez obzira na iznos finansijske pomoći koju bi nam neko ponudio. Naš glavni i bazni cilj je mir, stabilnost i sigurnost u BiH i na zapadnom Balkanu – istakao je Zvizdić.

Izvor: Faktor