Zvizdić s predstavnicima civilnog društva: Evropske integracije i NATO zajednički zadatak

Sastanak je bio vrlo konstruktivan, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić održao je danas sastanak s predstavnicima civilnog društva u BiH nakon čega je poručeno da su evropske integracije i NATO zajednički zadatak, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je kazao da je završen sastanak s predstavnicima civilnog društva koje smatra jednim od najvažnijih instrumenata za demokratske procese i za svako demokratsko društvo.

Upravo zbog toga je, istakao je, inicirao taj sastanak kako bi intenzivirali njihovu saradnju i kako bi od predstavnika civilnog društva mogli čuti sugestije, komentare, kritike i prijedloge u dva ključna sektora od kojih je najvažniji vezan za daljnji put BiH ka evropskim integracijama.

“Sastanak je bio vrlo konstruktivan, da se čuo veliki broj vrlo kvalitetnih i komentara i prijedloga, da smo se dogovorili da se od sada redovno sastajemo, da predstavnici civilnog društva budu potpuno integrisani i uključeni u sve dalje procese vezane za evropske integracije BiH. Naravno, poslije ćemo teme proširiti i na ekonomski razvoj i sve druge segmente kao što je vladavina prava, regionalna saradnja, međunarodna saradnja”, pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, dobili su određeni broj odgovora na Upitnik od civilnog društva kao i građana BiH.

“Mi ćemo takvu saradnju sada institucionalizirati kroz sporazum koji će biti vezan za sporazum Vijeća ministara sa civilnim društvom, jednim uredom za nevladine organizacije i civilno društvo”, naglasio je Zvizdić.

Cijeni da je sastanak vrlo koristan i za njega, ali i za Vijeće ministara BiH.

Politički analitičar Almir Terzić poručio je da je najznačajnije to što je na sastanku rečeno da su evropske integracije i NATO zajednički zadatak.

“Pozitivno je čuti da će Vijeće ministara BiH u ove sve procese uključiti ne samo predstavnike civilnog društva nego i predstavnike medije, predstavnike pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos kada je u pitanju realizacija strateških vanjskih ciljeva BiH, a to je članstvo u EU i u ovom trenutku aktivacija MAP-a za BiH”, istakao je Terzić.

Što je, prema njegovim riječima, ocijenjeno kao ključni segment koji bi stvorio pozitivan imidž za BiH u svijetu i time otvorio određenu stabilnost kod povećanja stranih investicija koje su ključ uspjeha za BiH.

Terzić je kazao da Vijeće ministara predano radi na donošenju strategija bitnih za BiH, a u narednom periodu su planirane četiri.

AA