ZZO ZDK: rudnici dužni 86,9 miliona KM!!!370_20160114121153_zzo_zdk

ZZO ZDK: rudnici dužni 86,9 miliona KM  – Predstavnici menadžmenta ZZO ZDK, Rudnika mrkog uglja Zenica,Breza i Kakanj, Porezne uprave i Vlade ZDK održali su sastanak na kojem su razmatrali dugovanja rudnika poosnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Dosadašnja dugovanja rudnika prema Zavodu iznose 86.905,948 KM što bi moglo da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema u narednom periodu. Stoga je na sastanku dogovoreno da rudnici do 10.12.2016.godine dostave pismeno izjašnjenje o uplatama tekućih obaveza za doprinose.

Tek nakon pismenih izjava menadžmenta rudnika o uplatama dugovanja Zavod će donijeti konačan stav oko daljeg nastavka ili prestanka ovjere zdravstvenih knjižica, odnosno striktne primjene  člana 87.Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Naime, u prvih deset mjeseci 2016.godine Zavod je zbog dugovanja ostvario manje prihode od planiranih u iznosu od 7,8 miliona KM, a glavni razlog su neuplaćene obaveze velikih obveznika, prije svih RMU Zenica,Breza i Kakanj.

Upravni odbor i menadžment ZZO ZDK vjeruju da će menadžment rudnika iznaći načina da ispoštuju dogovor, te da pružanje zdravstvene zaštite u narednoj godini neće biti upitno.

Naime, u 2017.slijedi potpisivanje novog Kolektivnog ugovora u zdravstvenom sektoru i bit će potrebna daleko veća sredstva za ispunjavanje uslova ovog ugovora.