14.12.1995. godine svečano potpisan Daytonski sporazum

dejtonski_sporazum

 

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnog dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995.

Datoteka:Hrvatski povijesni muzej 27012012 Domovinski rat 63 Opci okvirni sporazum.jpgKonferencija se održala od 1. do 21. novembra 1995. Glavni  sudionici  su bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, tadašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. decembra 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat. Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma.

Daytonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: FBiH i RS. Također ovim ugovorom je definisan povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta (što još uvijek nije ispunjeno), te je obezbjeđena potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH (što se jos uvijek ne provodi).
Ovaj sporazum je okončao rat, ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.