VREMEPLOV: Prvi balet u Kaknju odigran 1938. godine

balerine-660x330

 

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito: prva baletna predstava u Kaknju odigrana je između dva svjetska rata i to na pozornici tadašnjeg Sokolskog doma (zgrada koja je postojala sve do prvih godina ovog stoljeća, poznata pod nazivom „Partizan“, a nalazila se na mjestu današnjeg Siti centra).

Riječ je o baletu „Labudovo jezero“ kojeg  je 1938. godine za tu priliku adaptirala učiteljica Stanislava Staša Sivjec, a balerine su bile njene učenice (na fotografiji, slijeva na desno): Dragica Tvrtković, Tonkica Ilić, Tona Majer, Paula Jenko, Vikica Šonta i Merika Majer. Najstarija od njih Dragica Tvrtković imala je osam, a najmlađa Paula Jenko šest godina.

balerine-i-krojGarderobu za nastup balerina sašila je tada poznata kakanjska modna krojačica Katarina, poznatija pod imenom Kata Majer. Kako se vidi sa fotografije,  balerine se po svom izgledu i ukupnom dojmu ništa ne razlikuju od sadašnjih igračica.

No, prva kakanjska modna krojačica Kata Majer, rođena 1906. godine, za povijest grada značajna je još i po jednom događaju. Naime, nakon što je u Lukavcu 1922. godine u salonu svog rođaka Pepe Glavočevića izučila zanat modne krojačice, Kata Majer je u svojoj kući, koja se nalazila kod današnje Šumonjićkine česme, šila modnu odjeću za građanstvo. Osim toga, ona je 1930-ih godina u gradu organizirala obuku za mlade žene.

Sa fotografije, koju u svom porodičnom albumu brižno čuva njena kćerka Pepica Šavija, saznajemo i imena nekoliko tih mladih žena koje su pohađale obuku: Kata Majer (sjedi za mašinom), a stoje (slijeva na desno): Micika Čapek. udata Ilić, Marta Dundić-Vidović, Štefica Hott, Marica Grujica, Polona Malekin-Biloh i Valerija Živanović-Pogelšek.

Osim ovih mladih žena, tada su obuku za modnu krojačicu završile i Štefa Hutzelsieder-Čabrić, Marica Kristić-Bucek, Fina Dundić-Jurac, Aiša Haračić i Mara Šain.

Ova dva detalja iz prošlosti našeg grada zorno potvrđuju da je Kakanj između dva svjetska rata, sa tada dominantnim rudarstvom, ipak pratio neke evropske trendove u kulturi i modi.

Raif Čehajić