AKCIJA SIPE: U Kaknju uhapšena dva pripadnika Armije RBiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, jutros su na području općina Kakanj i Ilijaš uhapsili šest osoba zbog ratnog zločina. Radi se o nekadašnjim pripadnicima TO i Armije RBiH, osumnjičenim za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, 10.06.1992. godine.
Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se radi o Teufiku Turudiću, rođenom 1960. godine u Kaknju, Mirsadu Bešliji, rođenom 1964. godine u Ilijašu, Nusretu Bešliji, rođenom 1962. godine u Ilijašu, Mirzetu Bešliji, rođenom 1968. godine u Sarajevu, Hamdiji Spahiću, rođenom 1960. godine u Ilijašu i Senadu Sikiri, rođenom 1959. godine u Kaknju.Ovi osumnjičeni su pod istragom da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i Armije RBiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze 10.06.1992. godine učestvovali u napadu na selo Čemerno, općina Ilijaš, nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tokom napada počinjen je ratni zločin u kojem je ubijeno oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, a među kojima je bilo i oko 10 žena.

Zločin u Čemernom, predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline.

Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnog zločina, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata na području mjesta Čemerno, općina Ilijaš, tokom 1992. godine.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.