Ako prođu Zetu, Željo bi mogao igrati sa jednim od najzanimljivijih klubova u Evropi

U slučaju da izbace Zetu u prvom pretkolu EL, Željezničar bi u drugom pretkolu snage odmjerio sa boljim iz duela AIK Sotckholm i Klaksvik.

U pomenutom meču, švedski tim je favorit, ali posljednih nekoliko godina, na Farskim Ostrvima se počeo igrati ozbiljan fudbal, a upravo iz tog dijela sjeverne Evrope dolazi Klaksvik.

Pomenuti klub spada u red najstarijih u Evropi, osnovani su 1904. godine, iako neki podaci govore da je klub nastao i prije 1900. godine.

Roster tima većinom čine amaterski fudbaleri, a pola od ukupne vrijednosti tima, otpada na Ahmeda Mujdargića, koji ima vrijednost od 400.000 eura.

Dres ovog simaptičnog kluba sa Farskih Ostrva nosi i fudbaler koji ima isksutvo igranja u PLBiH, tačnije u dresu Mladosti iz Velike Obarske, a riječ je o Semiru Hadžibuliću, koji je drugi najskuplji igrač tima sa vrijednošću od 125.000 eura.

Za Klaksvik je još zanimljivo da su klub sa najmanjim stadionom u evropskim takmičenjima, a njihov Djupumyra stadion ima kapacitet od svega 500 mjesta.

Klub ima i 14 nastupa u Evropi uz omjer od jedne pobjede, jednog remija i 12 poraza. Remizirali su sa Ujpestom 2003. godine u kvalifikacijama za Kup UEFA (2:2), a 1996. u kvalifikacijama za Kup pobjednika Kupova, savladali su Maccabi Haifu sa 3:2.

Ovogodišnje učešće u Evropi bit će im prvo nakon 13 godina pauze, a posljednji izlet u Evorpi završili su u pretkolu Kupa UEFA porazom od Moldea sa ukupnih 0:6.

Zbog svih neobičnih pojedinosti vezanih uz ovaj mali klub, za Klaksvik kažu i da je jedan od najzanimljivih klubova na evropskoj fudbalskoj mapi.

 

(sportske.ba)