Aktivnosti Asocijacije žena MIZ Kakanj: UPRILIČEN MEVLUD I SUSRET ŽENA U DŽEMATU NAŽBILJ

zenski-mevlud-nazbilj-3-300x225

Jedna od aktivnosti Asocijacije žena MIZ Kakanj u okviru manifestacije „Salavat tebi Poslaniče“ svakako su i mevludski programi za žene. Centralna svečanost ovaj put je upriličena u vrlo živopisnom seoskom ambijentu džemata Nažbilj. Grupa od 50 žena iz nekoliko kakanjskih džemata  sa muallimama kakanjskog medžlisa se, u ranim jutarnjim satima,  zaputila, iz maglom obavijenog grada Kaknja, u suncem obasjani Nažbilj.

Nakon klanjanja podne namaza prisutne gošće je poselamio i zaželio dobrodošlicu imam  džemata Nažbilj  Mufid ef.Halilović, koji je ovom prilikom istakao podršku džematskog odbora i zahvalio se  vrijednim hanumama iz Nažbilja za organizovani doček gošći iz drugih džemata.

Mevludski program su izvele muallime, a prigodnim vazom prisutnima se obratila profesorica Muvedeta Halilović koja je između ostalog istakla:

„Allahov Poslanik, s.a.v.s., je postupcima i govorom upućivao na svako dobro, odvraćao
od svakoga zla i pozivao ka Allahu.

Allah, dž.š., kaže: Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da Pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv. (Et-Tevbe, 128.)

I kaže: A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali. (El-Enbija, 107.)

Jedna od najbitnijih odlika poziva Allahovog Poslanika, s.a.v.s., jeste to što on istinski posvećuje pažnju ženi, daje joj počast, osigurava status, definira njene vrijednosti, pojašnjava joj prava kako niko ne bi mogao činiti nasilje nad njom, a definira i njene obaveze kako ne bi došla u situaciju da prema nekome bude nepravedna“.

Po završetku programa za sve prisutne žene bio je priređen ručak i kahva, te je druženje nastavljeno s ciljem međusobnog uvezivanja i podrške. Dogovoreno je da svake prve subote u mjesecu  od akšam-namaza bude stalni termin za druženje žena u Nažbilju.

Molimo Allaha dž.š.da nagradi sve one koji su doprinijeli realizaciji ove  aktivnosti.