ALARMANTNI PODATCI: U BiH ima hospitaliziranih teških ovisnika o internetu!

Sati provedeni za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postala redovna aktivnost, međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje dovodi do štetnih posljedica – Prije svega ovisnosti, što može ozbiljno narušiti psihičko zdravlje djece i adolescenata.

Prvi pacijenti iz BiH kod kojih je dijagnozirana ovisnost o internetu i videoigrama stručnu pomoć već su potražili na Klinici za psihijatriju u Tuzli.

Specijalista neuropsihijatar Mevludin Hasanović rekao je da su imali nekoliko težih slučajeva, osoba koje su hospitalizirane jer su došle do nivoa psihotičnosti.

– Jedan od njih je bio godinu dana u zatvorenom i samo na internetu, te je došao do zaključka da ne može nikome vjerovati i sve je prijatelje obrisao s Facebooka, ali je ostao na internetu da prati šta drugi rade kroz neku vrstu voajerstva – naveo je Hasanović.

Kod odraslih osoba granica za pretjerano korištenje interneta je pet do šest sati dnevno, dok je kod adolescenata ta granica dva do tri sata. Kada krenu u školu, umjesto da se posvete učenju djeca ovisna o internetu sate provode za mobilnim telefonima igrajući videoigrice. Negativne posljedice interneta prije četiri godine istraživala je grupa neuropsihijatara i podaci su još i tada bili alarmantni.

Hasanović je istakao da su ustanovili da je 14,9 posto mladih koji su učestvovali u istraživanju ovisno o internetu, po međunarodno priznatoj skali, te da je ta ovisnost o internetu uzrokovala depresiju i anksioznost.

I pedagozi u školama su svjesni te ovisnosti i upozoravaju roditelje na sve učestalije probleme koje ona izaziva.

Oni ističu da je neophodno da roditelji vrate svoju prirodnu ulogu u vaspitanju i obrazovanju djece, te da ne misle da će određeni uređaji i tehnologije moći zamijeniti tu ulogu.