Turska upozorila na skandalozno ponašanje Bijele kuće: Krivo su interpretirali telefonski razgovor Erdogan-Trump

 

Saopćenje Bijele kuće u vezi sa sinoćnjim telefonskim razgovorom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa izazvalo je reakcije zato što američka strana sadržaj razgovora nije tačno prenijela, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jučerašnjeg saopćenja Bijele kuće, izvori iz Ureda predsjednika Turske su naveli da se u saopćenju američke strane u vezi s razgovorom Erdogana i Trumpa ne navodi sve o telefonskom razgovoru, dodajući da su u medije iznesene teme o kojima tokom razgovora dvojice predsjednika nije bilo ni riječi.

Bijela kuća je u saopćenju navela kako je “predsjednik Trump izrazio zabinutost da eskalacija nasilja u Afrinu nosi rizik da nanese štetu našim zajedničkim ciljevima u Siriji”.

Izvori iz Ureda predsjednika Turske naveli su pak da Trump u vezi s operacijom u Afrinu nije spomenuo ništa o tome kako izražava “zabrinutost zbog povećanog nasilja”, dodajući da tokom telefonskog razgovora nije rečeno ništa drugo osim same razmjene mišljenja o pomenutoj operaciji.

Bijela kuća je navela da se tokom razgovora govorilo i o “destruktivnoj i pogrešnoj retorici koja dolazi iz Turske”. Izvor iz Ureda predsjednika Turske je istakao da Trump uopće nije govorio o “destruktivnoj i pogrešnoj retorici koja dolazi iz Turske”.

Isti izvor je naveo da se dvojica lidera tokom razgovora uopće nisu dotakli teme vanrednog stanja u Turskoj.

“Trump je spomenuo i privođenje nekih američkih državljana kao i turskih državljana uposlenih u američkoj ambasadi u Turskoj, tražeći njihovo oslobađanje. Predsjednik Erdogan je na to odgovorio da je Turska pravna država, dodajući da su pomenuti slučajevi pred sudom te da će sud donijeti konačnu odluku po okončanju postupka”, navode izvori.

U saopćenju Bijele kuće je upućen apel kako se ne bi dalo povoda mogućnosti otvorenog sukoba s vojnim elementima SAD-a u Munbiju te da operacija u Afrinu bude ograničena na određeni vremenski period.

Izvori iz Ureda predsjednika Turske su naveli kako je tokom razgovora rečeno da se pripadnici PYD/PKK-a, kao što je ranije obećano, trebaju povući istočno od Eufrata, te da se, kada dođe do toga, omogući Oslobodilačkoj vojsci Sirije (FSA), koju podržavaju turske snage, da zaštite Munbij od moguće prijetnje ISIS-a.

Isti izvori su naveli i kako je tokom razgovora Erdogan kazao da je potrebno prekinuti slanje oružja terorističkoj organizaciji PYD/PKK, što u saopćenju Bijele kuće uopće nije navedeno.