Aldin Šljivo – mlad i perspektivan direktor koji je “preporodio” i “opravdao” ulogu JU KSC

13346494_646201845532790_8012265547518158545_n

O radu JU KSC govore brojke i činjenice na koje Kakanj može biti ponosan:

32 predstave (4 iz vlastite produkcije), 12 filmova, festivali, “Kakanjski dani”, “Bilo jednom na Balkanu”…

img_9134

Tokom 2016.godine u kakanjskom kinu prikazano je 12 filmova – 11 stranih i jedan iz domaće produkcije. U kakanjskom kinu zabilježeno je 2.950 gledatelja. U Domu kulture Kakanj odigrane su 32 predstave od kojih su 4 iz vlastite produkcije Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC). Predstave je posjetilo 6.800 građana.

Kakanj je i ove godine bio domaćin VIVA film festivala religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma i domaćin Internacionalnog edukativnog teatra – IFET.

Dokumentarni film “Stop diskriminaciji” kojeg su snimali polaznici Dramskog studija koji djeluje pri JU KSC Kakanj osvojio je nagradu na VIVA film festivalu. Nagrada – Cannon kamera je tako postala vlasništvo JU KSC.

U Domu kulture Kakanj organizirana su i 22 događaja u kojima se JU KSC Kakanj pojavljuje kao domaćin, tehnička podrška, partner, suorganizator ili organizator.

Ovogodišnja manifestacija “Kakanjski dani” koju su organizirali Općina Kakanj i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj bila je jedna od najbolje organiziranih manifestacija ove vrste u Kaknju promatrajući poslijeratne godine. Tokom 7 dana trajanja ove manifestacije zabilježeno je oko 90.000 posjetilaca. Nastupili su: Amar Jašarspahić Gile, Denial Ahmetović, Lapsus bend (Emir Aličković), Ibro Bublin, Fatmir Sulejmani, Rudarska glazba, “AlterVal”, duvački orkestri, mažuretkinje…

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, Udruženje mladih “AlterVal” i Video produkcija „Frame production“ organizirali su “Kraljev fest” na kojem su nastupili Irina Kapetanović, “Fallout”, “Strava škola”, “Indigo”, “AlterVal” i Vesna Tomičić, a upriličene su i likovna kolonija, izložba, pozorišna predstava “Bosanska kraljica” i čas historije na Bobovcu.

U saradnji JU KSC, muzičkih bendova, Gradskog hora, Hora “Bostan”, Crkvenog hora, Dramskog studija Kakanj, Škole glume Kakanj, Rudarske limene glazbe, Tamburaškog orkestra i drugih subjekata, u Kaknju je organiziran spektakularan događaj – koncert domaće filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”.

JU KSC je, kao i prethodnih godina, i u 2016.godini organizirala takmičenje za mlade pod nazivom “Talent Show”. Ovo takmičenje predstavlja sjajnu priliku za mlade talentirane građane Kaknja da pokažu svoj talent, da dobiju prvi aplauz i da tako ohrabreni krenu na veća takmičenja u BiH i regionu.

Muzej Kaknja tokom 2016.godine organizirao je 18 edukativnih sadržaja, zabilježio 2.772 posjete građana i otvorio svoju suvenirnicu. U Gradskoj galeriji likovne umjetnosti upriličeno je 5 izložbi slika.

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je organizirala i 18 kurseva koje je pohađalo 129 polaznika.

U Sportskoj dvorani Kakanj organizirano je ukupno 98 različitih sadržaja, od koji se 70 odnosi na utakmice organizirane u okviru prvenstava, kup takmičenja i prijateljskih susreta.  U Sportskoj dvorani Kakanj, promatrajući aktivnosti upriličene na parketu ovog objekta, odrađeno je 2.133,5 sati, u sali na posljednjoj etaži objekta “ReAl” 462 sata, u kuglani 518,5 sati i trim kabinetu 270 sati, dok je ski-lift Ponijeri radio 46 sati (bilo bi i više da je bilo snijega). Posebno je rastao broj odrađenih sati kuglanja, sa 307 koliko je iznosio prošle godine, na 518,5 koliko iznosi u 2016.godini. Rezultat je to aktivnosti JU KSC na promociji kuglanja, aktivnosti na organizaciji škole kuglanja, te prakse organiziranja brojnih posjeta kakanjskoj kuglani. Tokom 2016.godine u kakanjskoj kuglani je organizirano 14 događaja koji se odnose na prvenstva i turnire.

U dvoranskim kapacitetima kojima upravlja JU KSC Kakanj organizirani su i brojni drugi sadržaji u kojima se Ustanova pojavljuje kao organizator ili suorganizator: turniri, Biznis liga, humanitarne utakmice, takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola…

U okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani” organizirano je 11 sportskih aktivnosti: turnir u odbojci, rukometu i basketu, paintball turnir, adrenalinski park, rapid nogomet, turnir u stonom tenisu, biciklistička utrka, ulična trka, prezentacija borilačkih sportova i šahovski turnir. Na ovim sportskim događajima zabilježena su čak 533 učesnika.

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je “produžena ruka” Općine Kakanj. U njenom sastavu djeluju Sportska dvorana, kuglana, dvorana na posljednjoj etaži objekta “ReAl”, kultni školski Caffe bar “Evropa” koji je ove godine rekonstruisan, Dom kulture sa velikom (kino) salom, Muzej Kaknja, Gradska galerija likovne umjetnosti, Omladinski centar i ski-lift Ponijeri.

Ustanova se finansira općinskim budžetskim sredstvima, ali i sama ostvaruje određenu dobit iz koje je u 2016.godinu kupila veliku binu, vitrine za Muzej Kaknja, postavila ogradu ispred Doma kulture, te poduzela niz drugih intervencija i investicionih zahvata.

(PRESS OPĆINE/KAKANJINFO.COM/)

14695306_989344464504118_2392485165208008206_n-660x330