Alma Kratina: U narednom periodu ćemo sa SDP BiH i Našom strankom izaći sa zajedničkim stavom

Demokratska fronta je zajedno sa Socijaldemokratskom partijom i Našom strankom u Zeničko-dobojskom kantonu formirala blok stranaka koje će zajedno djelovati. Na pitanje “Ima li snage da ovaj blok uz podršku nekih drugih stranaka ima većinu u ovom kantonu?”, Alma Kratina, predsjednica Demokratske fronte ZDK-a, kaže da ne misli da ima smisla i da u ovom momentu to nije dobro, te da ne bi ni kretali u osnivanje takvog bloka koji je sasvim prirodan, ideološki.

– U narednom periodu ćemo zajedno sa Socijaldemokratskom partijom i Našom strankom, kroz vrlo zahtjevne razgovore i političku situaciju, izaći sa zajedničkim stavom. Već smo imali dva radno-konsultativna sastanka na kojima smo razmatrali i principe partnerskog djelovanja. Javnost će biti ubrzo upoznata sa finalnom verzijom, rekla je Kratina.

Dodaje i da će sutra na pres-konferenciji zvanično poslati poruku da je blok formiran i da će sve naredne političke odluke koje se budu donosile, a značajne su za stvaranje koalicije na kantonalnom nivou, zajednički donositi i plasirati.

Za sutrašnje printano izdanje Oslobođenja, Kratina je govorila i o formiranju vlasti bez SDA, te o budućoj saradnji sa ostalim strankama.