Asteci uništeni zbog salmonele?!

Velika epidemija, u Novom Svijetu koja je odnijela  25 miliona života te potpuno uništila Astečko carstvo, izazvana je od strane smrtonosnog soja salmonele zaključak je njemačkih naučnika na osnovu urađenih DNK analiza.!..

Kada su španski konkistadori stigli na tlo današnjeg Meksika 1519. godine, na toj teritoriji nalazilo se astečko carstvo, koje je brojalo 25 miliona stanovnika. Naredni vijek preživjelo je svega oko milion asteka

Ernan Kortes i španski konkistadori započeli su 1519. godine osvajanje astečkog carstva. Ono je okončano dvije godine kasnije, potpunim slomom Asteka.

U ubijanju domorodačkog stanovništva mnogo efikasnijim od španskog oružja pokazale su se epidemije bolesti koje su evroski osvajači donijeli sa sobom.

Časopis “Nature” objavio je novu studiju o DNK analizama, koje su iznjedrile dokaze o bakteriji i mogućem glavnom krivcu najveće epidemije tog doba “smrtonosnoj” salmoneli.

Naučna zajednica glavnim uzrokom za propast astečkog carstva smatra dolazak Španaca, a sa njima i smrtonosnih bolesti, na koje domorodačko stanovništvo nije imalo razvijen imunitet.

Najgora epidemija harala je između 1545. i 1550. godine, i veruje se da je odnijela živote oko 80% domaćeg stanovništva.

Tim naučnika sa njemačkog Instituta “Maks Plank” saopštio je da je epidemija iz 1545. godine bila možda i najrazornija u istoriji Novog svijeta.

Naučnici su ranije kao glavne krivce izdvojili male i velike boginje ili tifus. Osim njih, pominjana je i hemoragična groznica. Nijedna od tih hipoteza, međutim, nije potvrđena DNK analizama. Zato su njemački naučnici krenuli da traže čvršće dokaze.

Na groblju na jednoj visoravni na jugu Meksika uspeli su da izoluju i sekvenciraju DNK iz zuba 29 pokojnika, od kojih je 24 preminulo u velikoj epidemiji.

Nakon odvajanja bakterijskog DNK od ljudskog, naučnici su uporedili rezultate sa više od 2.700 modernih bakterijskih genoma. Utvrdili su da je nekoliko pokopanih bilo zaraženo smrtonosnim sojem salmonele, koji uzrokuje paratifoidnu groznicu.

“Pretpostavljamo da je salmonela doprinela znatnom padu populacije tokom epidemije 1545. godine u Meksiku”, zaključak je njemačkih stručnjaka, dodajući da je to prvi genetski dokaz o postojanju patogena koji je pokosio astečko stanovništvo.