Veliko otkriće: Otkriveno sedam novih planeta sličnih Zemlji!

Pronađeno je sedam novih egzo planeta koje su slične našoj planeti Zemlji van Sunčevog sistema, na tri od njih je moguće da ima vode, čak i okeana odnosno da su naseljive!…

Ove planete orbitiraju u “nastanjivim zonama” (egzoplanetama) oko zvezde u Trapist-1 sistemu, na 40 svetlosnih godina od Zemlje, a moguće je da u narednoj deceniji budu otkriveni i dokazi da na njima postoji život, rekli su sinoć naučnici na konferenciji organizaciji NASA posvećenoj velikim otkrićima van Sunčevog sistema.

Trappist 1f planet systemNa konferenciji je rečeno samo kratko da “nisu u pitanju vanzemaljci”, a otkrića su predstavili astrofizičar Tomas Curbuhen iz štaba NASA u Vašingtonu, Mihael Žilon, astronom sa belgijskog Univerziteta u Liježu, menadžer naučnog centra Spicer u Pasadeni u Kaliforniji Šon Keri, Nikol Luis, astronom sa Instituta za teleskopsko istraživanje svemira u Baltimoru i Sara Siger, profesorka astronomije i fizike na MIT i Kembridžu.

“Otkriveno je sedam planeta veličine Zemlje udaljenih samo 40 svetlosnih godina i nalaze se u tri zone u kojima je moguće nastanjivanje. Naučnici veruju da na najmanje tri od ovih sedam planeta postoji voda i da je pitanje dogledne budućnosti kada će ona moći da bude otkrivena” kazao je Curbuhen.

Na tri tri od sedam planeta koje orbitiraju oko zvezde u Trapist-1 sistemu, otkriveno je nešto što bi se moglo nazvati “Svetim gralom za astronome posvećene traganju za planetama”, pošto na njima postoje uslovi za razvoj života, rečeno je sinoć na konferenciji.

Nijedno od do sada poznatih sazvežđa nema toliko stenovitih planeta veličine Zemlje, a mogle bi da imaju i čitave okeane, navode naučnici, uvereni u mogućnost da u narednoj deceniji budu otkriveni i “dokazi o tome da na njima postoji život”.

Te egzoplanete su, kaže vođa istraživanja Mihael Žilon, blizu su jedna drugoj i orbitiraju tako da je na jednoj polovini planete uvek noć dok je na drugoj dan, nazivajući ovo otkriće “najuzbudljivijim u poslednjih 15 godina”.

“Ovo je neverovatan sistem planeta, ne samo zato što je nađeno toliko njih odjednom, nego što su iznenađujuće slične Zemlji. Planete su blizu jedne drugoj i veoma su blizu zvezdi, što veoma podseća na, recimo, satelite oko Jupitera ” kazao je Žilon.

Šon Keri iz naučnog centra u Pasadeni naveo je da se do ovog otkrića došlo pomoću svemirskog teleskopa Spicer, kome primarni zadatak nije bio da traga po tom sazvežđu, ali da su ipak registrovane ove planete.

“Trapist 1” je “ultrahladni patuljak” u sazvežđu Vodolije koja ima samo osam odsto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera i mnogo hladnija i crvenija od Sunca. Kako je plastično objašnjeno, ona je toliko manja od Sunca koliko i loptica za golf u odnosu na košarkašku loptu.