Bajramski dani prilika da u živote unesemo radost i da je podijelimo s drugima

Na nama je sada da tu nadu i snagu koju nam je ulio ramazan prenesemo u našu svakodnevnicu, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović poručio je danas, posljednjeg dana ramazana, da su bajramski dani prilika da u svoje živote unesemo radost i da je podijelimo s drugima, da barem na kratko ostavimo sve probleme i neslaganja iza sebe, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, ispratili smo još jedan ramazan, iza nas je mjesec Božije milosti i oprosta.

“Mjesec u kojem smo osjetili snagu zajedništva koje smo vidjeli u punim džamijama na mukabelama i teravijama. Posebno smo obradovani velikim brojem mladih ljudi koji su, ne samo učestvovali u aktivnostima svojih džamata, nego su brojne aktivnosti i sami organizovali. Sve to nas je ohrabrilo”, kazao je reis Kavazović, čitajući bajramsku poruku u sjedištu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u Sarajevu.

I da nam ramazan, naglasio je Kavazović, nije donio nijednu više blagodat ova bi bila dovoljna da imamo razloga sretni dočekati sutrašnji Bajram.

“Na nama je sada da tu nadu i snagu koju nam je ulio ramazan prenesemo u našu svakodnevnicu. Taj duhovni preporod kojeg smo iskusili na ličnom i kolektivnom nivou treba biti naš zalog za uspjehe koje moramo postizati zarad budućih generacija. Danas nam više nego ikada treba dobrih vijesti i nade u bolje sutra”, poručio je Kavazović.

Bajramski dani su, kazao je, prilika da u svoje živote unesemo radost i da je podijelimo s drugima, da barem na kratko ostavimo sve probleme i neslaganja iza sebe.

Reis Kavazović je rekao da nam Uzvišeni u Kur'anu poručuje da nikada ne smijemo klonuti duhom i prepustiti se beznađu. Njegove su riječi: “Nadu u milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni koji su s pravog puta skrenuli”.

“Svima vama u domovini Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka u srca svih nas Uzvišeni unese nadu u Njegovu milost i dobro u svijetu u kojem živimo. Bajram šerif mubarek olsun”, kazao je Kavazović u bajramskoj čestitci.