Bakir Izetbegović najavio kandidaturu za Predsjedništvo BiH

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) i trenutni predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH na izborima 2022. godine.

U emisiji Hayat televizije “Dobar dan, BiH” odgovorio je na pitanje da li se vraća u Predsjedništvo kazavši da svaki predsjednik jake stranke koji ima šansu da pobjedi u izbornoj utrci, ima i obavezu da se kandiduje. Time je Izetbegović potvrdio da će ući u utrku za člana Predsjedništva.

Komentarišući potencijalne suparnike rekao je da sumnja u to da će se Konaković kandidovati za istu poziciju.

– Ja mislim da on više nikad u životu neće nešto raditi što je pravi rizik, dakle nikada neće ‘ući u cipele’ premijera koji ima težak zadatak, bilo šta što može politički ‘slomiti’ kičmu čovjeku, a ovo je opasna stvar. Vjerovatno će on pričati o tome, a na kraju će se kandidovati za parlament gdje je to ziher – riječi su Izetbegovića.

Za Fahrudina Radončića kazao je da bi ga njegova kandidatura radovala jer su “s njim utrke uvijek zanimljive”, ali da bi bilo zanimljivo utrkivati se i sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem i Denisom Zvizdićem.