BH turizam se uveliko budi: Veliko interesovanje turista koji su u posjeti u BIH iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Omana

Kakanjinfo saznaje da i pored jakih opstrukcija koje su se desile ovih dana na hiljde turista trenutno boravi u BIH iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Omana jer vole da posjećuju BiH i njene ljepote. Prema našim informacijama hotelijerski kapaciteti su u BIH zauzeti u naredna dva mjeseca, a to je dokaz da se konačno turizam uveliko budi.

Hvala našim gostima iz ovih prijateljskih zemalja koji nam dolaze i pomažu nama i našoj zemlji da se razvijamo i opstanemo, kaže nam jedan od građana koji dijelom živi i privređuje od ove grane turizma.

Eko selo Semešnica u Donjem Vakufu je mjesto u kojem iz prve ruke možete isprobati čari konzumacije hrane koju vam proizvođač isporučuje bez ijednog posrednika. U centru turističke ponude koju vode lokalni starosjedioci nalazi se ribnjak „Semešnica“ koji je dobio naziv po istoimenoj rijeci. Ponudu turističkog sela nadopunjava restoran koji se nalazi uz samu rijeku bogatu slapovima, a gotovo je nevjerovatno da ambijent divlje i iskonske prirode centralne Bosne možete iskusiti na tek tri kilometra od centra grada Donjeg Vakufa.

Kao dokaz izvorne bajkovitosti ambijenta koji se prostire na samom rubu gradske sredine je i lokalna populacija dabrova, vrste koja je ugrožena širom Evrope. Dabrovi vas sigurno neće ometati tokom boravka u udobnim bungalovima za spavanje koje je najbolje posjetiti punog stomaka nakon što probate nadaleko poznate uštipke od heljde ili kalifornijsku i potočnu pastrmku kao okosnicu gastronomske ponude ovog eko sela. Kako je lokalna rijeka natprosječno hladna većinu godine, pastrmka iz kristalno čistih bazena je posebno masna, što je čini nutritivno atraktivnom zbog bogatstva omega 3 masnim kiselinama.

Da, pastrmka iz Semešnice je dokaz da sklonost gastro-hedonizmu ne morate uvijek platiti zdravljem. Isto važi i za lokalnu domaću rakiju od šljive, koja garantuje laka jutarnja buđenja, a u ponudi su i cijeđeni sokovi od jabuke i drugih domaćih proizvoda. Ako ne želite ometati lokalnu populaciju dabrova a zanima vas lokalna fauna, domaćini će vas provesti i kroz mini zoološki vrt s ponijem, srnama, magarcima i peradi.

Na kraju, pored lijepih uspomena, sa sobom možete ponijeti i domaće heljdino brašno i med, uz slatko obećanje o ponovnoj posjeti.

Jajce: Jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada

Vodopad je postojao i prije grada Jajca. Prema količini sedre smatra se da je vodopad nastao prije 50.000 godina. Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan od dvanaest najljepših na svijetu. I nakon toliko godina nemoguće je proći dijelom puta, koji vodi kroz Jajce, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Jajce se mijenjalo kroz historiju, mijenjale su se vlasti, ali je vodopad ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo.