BIH U RATU MOĆNIKA: Od danas gas dobija putem Turskog toka, moguće sankcije SAD-a

Kompanija Energoinvest, koja je ovlašteni dobavljač plina za FBiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno plinovodom pod nazivom Turski tok.

Gas je dosad dolazio plinovodom preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo biti sve do kraja 2023., a predstavnici Energoinvesta tvrde da su morali pristati na novi zahtjev ruskog isporučitelja.

“Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za daljnji transport mađarskom rutom od 1. aprila”, kazala je za Klix.ba direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci plina za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je unatoč jasnom upozorenju ambasade SAD-a da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Sjeverni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno ovisnim o ruskom plinu, prenosi Hina.

Andy Allen, savjetnik za ekonomska pitanja u ambasadi SAD-a u BiH, informirao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odjela za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH, o tome što sadašnja administracija u Washingtonu kani poduzeti kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uvjetovanja Evrope.

“Allen je izvijestio da će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionirani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u provedbu projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok”, stoji u zabilješci s ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija i čiju su presliku objavili mediji.

Allen je vlastima u BiH prenio poruku iz Washingtona da dva nova plinovoda služe samo kao sredstvo dodatnog jačanja ruskog utjecaja u Evropskoj uniji, a posebice na Balkanu. Washington će nakon donošenja odgovarajuće odluke ostaviti rok od mjesec svima koji su uključeni u realizaciju spornih projekata da se iz njih povuku ili će se u protivnom suočiti sa sankcijama, stoji u zabilješci.

(klix)