Bitka za Alep: Pobunjenici traže primirje da evakuišu civile

Ovaj poziv uslijedio je nakon što su se povukli iz svojih posljednjih uporišta u ovom gradu. Poručili su da su civili u velikoj opasnosti i da bi prihvatili svaku inicijativu koja bi im olakšala patnje.

Američke i zapadne snage zajednički su u saopćenju pozvali na prekid vatre kako bi se područjima koja drže pobunjenici dopremila humanitarna pomoć. Sirijska vlada odbila je to odbila, a njen saveznik Rusija nazvala je sve preostale pobunjenike iz istočnog Alepa teroristima.

Desetine hiljada civila zarobljeno je u dijelovima Alepa, drugog po veličini grada u Siriji. Jedan od stanovnika kazao je za BBC da je u distriktima velika gužva i da se ljudi boje da bi mogli biti uhvaćeni, pritvoreni i mučeni do smrti.

“Znam ljude koji doslovno ništa ne rade već četiri ili pet godina. Samo žele ostati u svojim domovima i sada bi ih režimske snage mogle uhapsiti”, kazao je Wissam, učitelj i aktivista.

Zalihe hrane su iscrpljene, a nakon mjeseci bombardovanja ne rade ni bolnice. Stanovništvo se ovdje priprema za još jedan egzodus.

Vladine snage sada kontrolišu oko 75 posto istočnog Alepa, dijela grada kojeg su prethodne četiri godine držali pobunjenici. Istovremeno, pobunjeničke trupe sada se nalaze na djeliću teritorije sjeveroistočnog od citadele.

“Civili moraju biti zaštićeni ili evakuisani na sigurno područje gdje neće biti prepušteni na milost Assadu i njegovim zlotvorima”, naveli su iz pobunjeničkog Vijeća lidera tražeći petodnevno primirje koje će na snagu stupiti odmah. Također su ponudili pregovore o budućnosti grada.

(klix)