Bolovala od malih boginja: Preminula uposlenica Kliničkog centra

Najmlađa oboljela osoba je beba od samo 15 dana, a najstarija ima 65 godina, dok je najveći broj oboljelih ima manje od pet i više od 30 godina

Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije (KCS) preminula je od posljedica malih boginja, i to je šesta osoba čija se smrt povezuje sa epidemijom morbila, prenosi Srna.

Žena je preminula u ponedjeljak, 19. februara, i već duže nije radila u KCS zbog hroničnog oboljenja, javili su beogradski mediji.

U Srbiji je od oktobra, uključujući prostor u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 2.398 oboljelih od malih boginja, saopšteno je iz Instituta “Milan Jovanović Batut”.

Najmlađa oboljela osoba je beba od samo 15 dana, a najstarija ima 65 godina, dok je najveći broj oboljelih ima manje od pet i više od 30 godina.

Većina oboljelih (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja oboljelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lonačar rekao je 16. februara da je do tog dana bile registrovane 2.222 osobe oboljele od malih boginja, a da ih je pet umrlo.

Lončar je tada naveo da su se teže komplikacije, poput upale pluća, pojavile kod 268 pacijenata.

On je istakao da u Srbiji ima više od 30.000 djece koja još nisu vakcinisana.