U Muzeju Kaknja održan naučni skup o prahistorijskim lokalitetima Obre I i Obre II

U subotu 17.2.2018.godine u Muzeju Kaknja je održan naučni skup povodom 50. godišnjice završetka istraživanja prahistorijskih lokaliteta Obre I i Obre II. Stanje samog lokaliteta, kao i izvjesna indolentnost lokalnog stanovništva prema istome, razlog su organizacije ovoga skupa, a isti je za cilj imao promovirati lokalitet i njegov značaj za lokalnu zajednicu, kao i buduće potencijale za cijelu zajednicu u svrhu reanimiranja lokaliteta, obzirom na činjenicu da pomenuti prahistorijski lokaliteti nikada nisu dobili zasluženu pažnju javnosti niti su integrirani u svakodnevne kulturne akivnosti lokalnog stanovništva.

Skup je organizirala Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj (u čijem sastavu djeluje Muzej Kaknja) u saradnji na Naučnim arheološkim društvom. Učesnici naučnog skupa bili su Emina Čalija, magistrica arheologije, Zijah Halilović MA (Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH), predstavnica Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Indira Heganović i Almir Mutapčić MA arheologije. Naučnom skupu se pridružila i profesorica Selma Rizvić koja je prošle sedmice promovirala svoju knjigu “Digitalne prezentacije kulturno-historijskog naslijeđa”, u kojoj obrađuje i Zgošćanski stećak.

Na skupu se govorilo se o značaju, trenutnom stanju i potencijalima prahistorijskog lokaliteta Obre I i Obre II.

Nakon aktivnosti u Muzeju Kaknja učesnici naučnog skupa posjetili su lokalitet Obre.

Zaključci sa naučnog skupa će biti objavljeni do kraja aprila tekuće godine u online verziji, a zbornik radova sa rezultatima skupa će biti objavljen do kraja godine.