Boris Pavić: Pravo vrijeme da Rudar napravi iskorak i da se bori za Premijer ligu

Četrdesettrogodišnji Sinjanin, Boris Pavić je u ponedjeljak 25. septembra i službeno predstavljen kao trener kakanjskog Rudara.

Nakon serije loših rezultata Elvedin Beganović je podnio ostavku na mjesto šefa stručnog štaba Rudara, a ekipu je u posljednja dva susreta vodio sportski direktor kluba Mirnes Buza. Pavić je sa mnogo uspjeha vodio premijerligaše Vitez i Čelik, a u trenerskoj karijeri je vodio i ekipu Junaka iz Sinja u kojoj je počeo svoju igračku i trenersku karijeru.

Četiri dana ste zvanično u klubu, koliko je to dovoljno da upoznate novu sredinu? Igrače i njihove mogućnosti?

Relativno kratko vrijeme, ali mi vremena više nemamo. Sve mora ići nekim ubrzanim tempom. Samo je sadam utakmica pred nama u ovom vremenu do pauze. Meni kao treneru je najvažnije da ekipa ima radnu etiku, da se fino ponaša i da želi raditi i napredovati.

Za sada taj spoj iskustva i mladosti funkcionira i poštuje se hijerarhija u svlačionici i to me veseli. Nadam se da ćemo imati i sportske sreće u utakmicama koje su ispred nas i da ćemo zadovoljiti sve one kojima je fudbalski klub Rudar Kakanj u srcu.

Pozivam ih još jednom da nas podrže i da budu strpljivi jer želimo stvoriti jednu lijepu priču kako bi ekipa bila prepoznatljiva kako po ponašanju tako i po odnosu i izvedbi na terenu i nadam se da ćemo svi skupa doprinijeti tome. Na predstavljanju ste rekli da imate kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Koji su kratkoročni, a koji dugoročni?

Kratkoročni cilj je što prije stabilizirati ekipu. Vratiti kontinuitet dobrih rezultata koji su Rudara uvijek krasili. Puno je bodova ove sezone koji su kući prosuti. Osam bodova je mnogo. Zamislite da smo samo pola tih bodova uzeli, danas bi bilo puno lakše. Sada treba vratiti samopouzdanje, ali i vjeru navijača u ovaj klub.

Ovi momci naporno treniraju i ja mogu obećati da ćemo samo još više raditi u budućnosti kako bi osvojili što je moguće više bodova. Do pauze ćemo iskoristiti maksimalno ovih sedam kola u smislu dobre igre i rezultata da ostanemo u gornjem dijelu tabele. Fudbalski klub Rudar Kakanj to zaslužuje jer su godinama u vrhu ove lige, a čelnici kluba se potiho nadaju iskoraku i povratku u Premijer ligu.

Realno Rudar to i zaslužuje i puno bi lakše bilo Rudaru igrati Premijer ligu BiH nego Prvu ligu Federacije BiH, ali za to nam treba puno rada, zalaganja, odricanja, nadogradnje da pojačamo ekipu, ali za nešto takvo nam treba karakternih momaka koji su spremni da podnesu pritisak prve lige Federacije BiH i ja volim da planiram dugoročno i Rudara vidim u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Da li će to biti za godinu-dvije ili možda i ove sezone vidjet ćemo.

Ne volim puno obećavati jer idem od treninga do treninga. Ovo je veliki ispit za mene i igrače Rudara da vidimo ko zaslužuje ovaj dres a ko ne. Pauzu ćemo iskoristiti maksimalno da se ciljano pojačamo i fizički pripremimo za drugi dio sezone. Ovu sezonu ćemo vrlo teško do Premijer lige s obzirom na ozbiljnost konkurenata Zvijezde, Olimpika i Sloge. Mi smo kvalitetom tu sigurno od četvrtog do šestog mjesta, a za iskorak nam je potreban mnogo veći angažman svih nas u klubu. Brzo se bliži stoti rođendan kluba i Kaknju i navijačima Rudara bi bio ogroman poklon ulazak Rudara u Premijer ligu BiH.

Dugoročno se moramo disciplinirati i profesionalizirati u svim segmentima za iskorak. Vi imate mnogo velik plan, a ugovor samo do ljeta 2018. godine. Da li je vaša želja da dugo budete na klupi Rudara? – Moja želja je da ostanem duže na klupi Rudara nego je to trenutni ugovor. Želimo da napravimo ekipu karakternih momaka koji će biti konkurentni svima. Planski se mora mnogo toga uraditi, a danas je u BiH nerealno tako ciljati jer vidite tri-četiri kola slabijih rezultata i dobijete otkaz.

Treneri nisu u stanju za kratko vrijeme napraviti neko čudo. Potrebna je podrška navijača, lokalne zajednice, medija kako bi se napravio iskorak. Znam da su navijači u Kaknju zahtjevni, ali moramo biti svjesni da se dugo i nije igrala Premijer liga na ovom stadionu i da je vrijeme da se napravi iskorak.

Prema tome svi u tom smislu možemo djelovati da ovo bude jedna priča sa sretnim završetkom.

Slijedi utakmica protiv Čapljine?

Koliko poznateje ekipu Čapljine koja je tradicionalno neugodan protivnik Rudaru i kakva su vaša očekivanja od ovog susreta?

– Očekujemo pozitivan rezultat, to svakako. Poklopilo se da do pauze imamo četiri neugodna gostovanja protiv ekipa koje su objektivno ove sezone najviše i pokazale. Ekipa Čapljine je u sjajnom nizu nakon poraza u Tešnju i smjene trenera. Ubilježili su tri pobjede i jedan remi. Poznati su kao prava domaćinska ekipa, takmičarski raspoloženi.

Godinama su u samom vrhu i sigurno će biti teško. Nama je to motiv više da odigramo što bolje . Vjerujem da uz dobar pristup, sjajno trčanje i visok nivo koncentracije možemo ostvariti dobar rezultat. Domaćinu prepuštamo ulogu favorita. Ne idemo u Čapljinu sa bijelom zastavicom i idemo tamo odigrati dobro i pokušati da dođemo do pobjede.

Do zimske pauze imate još tri neugodna gostovanja ekipama koje petenduju na sami vrh (Sloga SH, Zvijezda i Olimpik), ali i tri domaće utakmice (Jedinstvo, Metalleghe i Igman). Šta je cilj?

Cilj je jasan- osvijiti što je moguće više bodova. Možda je rano govoriti o nedostacima koje ima ekipa Rudara, a evo kada bi sada u ovom momentu mogli dovesti dva ili tri igrača na kojim bi to pozicijama bilo? Prerano je o tome govoriti, a malo i nerealno jer sam kratko vrijeme tu. Istina problem je da imamo premalo mladih igrača zaštičenog godišta.

Pokušat ćemo izvući maksimum iz ovog kadra kojeg imamo do zimske pauze, a onda ćemo vidjeti šta i kako dalje. Vidjet ćemo ko bi mogao predstavljati pojačanje za nas u nastavku sezone.

(sport1.)